NATO enlargement and its implications for Turkey
NATO'nun genişlemesi ve Türkiye üzerine etkileri
- Tez No: 103689
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: NATO, ittifak, genişleme, Türkiye, Avrasya, Avrupa- Atlantik, güvenlik, kimlik, ortaklık, üyelik, savunma, bölgesel, yayılma, etki bölgesi, ilgi bölgesi IV, NATO, alliance, security, identity, partnership, membership, expansion, enlargement, Turkey, regional, Eurasia, Euro-Atlantic, institution, organization, defence, zone, sphere, influence, interest 111
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET NATO'NUN GENİŞLEMESİ VE TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ ÇATAL, ERDOĞAN Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ali Karaosmanoğlu Temmuz 2001, 125 Sayfa Soğuk Savaş dönemi boyunca bir ortak savunma kuruluşu olan NATO, bu dönemin sona ermesiyle gereksiz veya çağdışı olarak düşünülmüştür. Ancak, NATO, Soğuk Savaşın ilk yıllarında olduğu gibi, 1990larda da, değişen uluslararası ortamın gereklerini yerine getirmek maksadıyla alışılmış şekilde kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan bir değişim uygulamıştır. NATO'nun coğrafi genişlemesi, bir bütün olan değişim sürecinin en merkezi parçasını teşkil etmektedir. Coğrafi genişleme sürecinin hem NATO ve hem de Avrupa-Atlantik ülkelerinin izledikleri dış ve güvenlik politikalarında önemli yeri olmuştur. Bu sürecin ortaklık ve üyelik kısımları NATO'nun geçerliliği ve saygınlığını korumuş, NATO'ya bir güvenlik topluluğunun tesisi yolunda yardım etmiş ve NATO'nun bekasını temin etmiştir. Aynı şekilde, NATO ile ister üyelik, ister ortaklık, ve ister diyalog yoluyla ilişkiler tesis etmek, Orta ve Doğu Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar bütün ülkelerin demokratik, barışçı, ve batılı bir kimlik kazanmak yolunda hedefleri olmuştur. Bu ortamda NATO, 46 ülkenin oluşturduğu Avrupa-Atlantik topluluğunun düşüncelerine hitap etmiştir. Bu süreç Türkiye için de önemli fırsatlar ve sakıncalar yaratmıştır. NATO'nun genişlemesi, bir yandan Türkiye'nin batılı kimliğini Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya'da perçinlerken, öte yandan Türkiye'nin Batı Avrupa ve Amerika ile tek ve en kurumsal ve en fonksiyonel bağı olan NATO içindeki konumu ve bölgesel güvenlik çıkarlarını doğrudan etkileyecek koşullar yaratmıştır. Bugün, 1999 yılında üç yeni üyenin NATO'ya katılmasının ardından, ikinci bir genişleme sürecinin artı ve eksilerinin derinlemesine incelenmesi, karar zamanı yaklaştıkça, hem NATO ve hem de Türkiye açısından gereklilik arzetmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NATO ENLARGEMENT AND ITS IMPLICATIONS FOR TURKEY ÇATAL, ERDO?AN M. A. In International Relations Supervisor: Prof. Dr. Ali Karaosmanoğlu July 2001, 125 pages NATO, which has been throughout the Cold War a collective defense organization, was considered either useless or out of date with the end of the Cold War. However, as it did in the early years of the Cold War, habitually originating from its own dynamics, NATO transformed itself in order to meet the imperatives of the post-Cold War international environment. The geographical enlargement of NATO is the centerpiece of this whole transformation process. It bears implications not only for NATO itself but also for the foreign policy that Euro- Atlantic states follow. The partnership and membership aspects of the geographical enlargement preserved NATO's credibility and served NATO on its way to become a security community, and both aspects ensured NATO's survival. As such, the establishment of relations either through partnership, membership or other way with NATO became the objective of CEE, Balkan, Caucasian, and Central Asian countries, on their way to acquire a democratic, peaceful, and Western identity. In this context, NATO addressed the concerns of a community of 46 states in the Euro- Atlantic region. Meanwhile, on part of Turkey, there appeared some opportunities and setbacks. While consolidating Turkey's western identity on the Caucasus, the Balkans and Central Asia, NATO enlargement brought new concerns to Turkey's agenda regarding regional security as well as Turkey's position in its only and most institutional and functional linkage with the Western Europe and the U.S. After the admission of three new members to NATO in 1999, the pros and cons of a second round of NATO enlargement requires an examination in depth as the decision time gets closer, not only for NATO but also for Turkey.