İstanbul'da imar faaliyetleri ve 1980 sonrası gelişen konut toplulukları
Building activities and hassing groups that have developed after 1980 in İstanbul
- Tez No: 104076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SİNAN ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: apartman, konut topluluğu, ortak kullanım XI, apartment blocks, housing groups, common use Xll
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
İSTANBUL'DA İMAR FAALİYETLERİ VE 1980 SONRASI GELİŞEN KONUT TOPLULUKLARI ÖZET Bu çalışmada günümüzde en çok rastlanan konut sunum biçimi olan apartmanlar ve onların oluşturdukları topluluklar üzerinde durulmuştur. Türkiye'de son 20 yıldır gündemde olan az ve çok katlı konut topluluklarının genel özelliklerinin saptanması ve toplu konut ile sitelerden farklarının irdelenmesi amaçlanmaktadır. Ülkemizde fazla araştırma konusu edilmeyen konut topluluklarının, mimari literatür içindeki yerinin tanımlanmasına yardımcı olmak gereği ortaya konmaktadır. Türkiye'de 20. yüzyılda yaşanan konut sorunlarına ilişkin çözümler, Avrupa'da daha önce yaşanmış gelişmelerden etkilendiği için, tezin ikinci bölümünde, ilk önce apartman ve konut topluluklarının Dünya' daki gelişimi üzerinde kısaca durulmuştur. Daha sonra Türkiye'deki imar faaliyetleri ekonomik, politik ve sosyal yönleri ile ele alınarak, apartmanlaşma üzerindeki etkileri incelenmiştir. Türkiye genelindeki saptamalar yapıldıktan sonra İstanbul'daki imar faaliyetleri ve apartmanlaşma ele alınmıştır. Tezin üçüncü ve dördüncü bölümlerinde ise esas irdelenmek istenen konu olan konut toplulukları incelenmiştir. Üçüncü bölümde kentin çeşitli bölgelerinden seçilen örnekler, projeleri temin edilerek incelendikten sonra dördüncü bölümde konut topluluklarının özelliklerini saptamaya yönelik bir analiz çalışması yapılmıştır. Beşinci bölümde, elde edilen veriler ve yapılan gözlemler yardımıyla Türkiye'deki konut yerleşmelerine ilişkin saptamalar ortaya konmuş, sonuçlara varılmış ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
BUILDING ACTIVITIES AND HOUSING GROUPS THAT HAVE DEVELOPED AFTER 1980 IN ISTANBUL SUMMARY In this study, apartment blocks which are the most common housing typologies and the housing groups formed by the apartment blocks have been mentioned. The aim is to set forth the general characteristics of housing groups formed of low and high rise apartment blocks and to find out their differences from the housing sites and single apartments. To describe the situation of the housing groups which have not been chosen as field of study before, is needed to fill the gap in the architectural language. In the second section of the thesis, the development of apartment blocks and housing groups have been mentioned because the solutions for the housing problem in Turkey have been affected by them. Afterwards the construction activities in Turkey have been discussed with its economical, political and social aspects. After setting forth the developments in Turkey, the construction activities and aprtment blocks in Istanbul have been mentioned. In the third and the forth sections of the thesis, housing groups that are the main subject of the study have been discussed. In the third part, the examples that have been chosen from the different parts of the city have been examined by maintaining their architectural projects from the municipalities. Afterwards in the forth part, an analysis study has been made to point out the characteristics of the housing groups in Istanbul. At last, in the fifth section, the realities about all kinds of housing types have been put forward and decisions have been declared.