Dağıtık simülasyon teknolojileri HLA performans incelenmesi
Distributed simulation technologies and HLA performance study
- Tez No: 104151
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN SÖNMEZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
 - Anahtar Kelimeler: Dağıtık Simülasyon, HLA, Federasyon, Ölçeklenebilme x, Distributed Simulation, HLA, Federation, Scalability XI
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET DAGITIK SIMULASYON TEKNOLOJİLERİ VE HLA PERFORMANS İNCELEMESİ Bu çalışmada, özellikle askeri amaçlı kullanılan Dağıtık Simülasyon Teknolojilerini ve bu teknolojilerin karşılaştıkları sorunları, bu sorunları giderme yöntemlerini inceleyip ulaşılan son yapı olan Yüksek Seviye Mimarisinin (High Level Architecture - HLA) özelliklerini açıkladıktan sonra, oluşturduğumuz test ortamında HLA uyumlu hale getirilmiş bir sanal ortam oyun simülasyonu programını kullanarak bilgisayar ağı üzerindeki paket sayısı ve CPU kullanımı parametreleri açısmdan HLA performans incelemesi yapılmıştır. Altı bilgisayar üzerinde aynı program koşturulmuştur. Programların birbirleri ile etkileşim adetleri arttırılarak farklı bilgisayar sayılarında ağdaki paket sayısı ve her bir bilgisayarın CPU kullanımı incelenip dağıtık simülasyonun ölçeklendirilebilmesi konusunda yorumlar yapılmıştır. Test sonucunda özellikle bilgisayar ağındaki toplam paket sayısının quadratik bir eğri olarak arttığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte üssel parametre katsayısı sıfıra çok yakın olduğundan quadratik eğri lineer eğriye çok yakın olduğu, etkileşim adedi ve/veya federe sayısı arttıkça lineerlikten uzaklaşıldığı görülmüştür. CPU kullanımının toplam paket oranına göre ölçeklenmede daha kısıtlayıcı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISTRIBUTED SIMULATION TECHNOLOGIES AND HLA PERFORMANCE STUDY In this study we are especially focused on the military purposed Distributed Simulation Technologies and their current problems and the ideas to solve them. High Level Architechture (HLA) is the last step at the current technology. We give information about it and then make some test to see the CPU utilization and network trafic by using an HLA compliant virtual environment simulation game. The same program is executed on six different computer. Comments are made on the scalability isue of the distributed simulation by increasing the interactions between the computers and the number of federates in the federation. It has been seen that total number of packets in the network increases as a quadratic line. Since the coefficient of the exponantial parameter is very close to zero, quadratic line looks like a lineer line. When the number of interactions per federate and number of federate in the federation increases, line becames more quadratic. It is also seen that CPU utulization is more dominant in terms of scalability limitation than number of packets in the network.