Bazı kışlık arpa (hordeum vulgare L. ) hatlarının hordein elektroforegramı yöntemi ile seçilmesi
Indifiction of some winter barley (hordeum vulgare L ) lines by hordein electrophoregram
- Tez No: 104336
- Danışmanlar: PROF. DR. A. MURAT ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Barley (Hordeum vulgare L.)% electrophoresis, hordein, hybrid, PAGE
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tea BAZI KIŞLIK ARPA (ffordeum vulgare L) HATLARININ HORDEÎN ELEKTROFOKEGRAMI YÖNTEMİ ÎLE SEÇİLMESİ Emine Gül KIZIL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Murat ÖZGEN Bu çalışmanın amacı, metezlemede teksel seçme (pedigri) yönteminin uygulandığı arpa ıslahı çalısmalarmda, melez materyal dışındaki bitkilerin de seçmelerin yapılacağı melez populasyona karışabilmesi olasılığına karşı, genetik açıdan durulmaların başladığı elit üretme aşamasında, genotiplerin elektroforetik yöntemlerle taranarak gerçek melez hatların seçilmesidir. Böylelikle, tescil öncesinde aday çeşitlerin genetik yapılarının anaçlanyla kaışılaştınlmasma olanak sağlanmış olacak ve gözlemlerle yapılamryan seçmeler, hordein proteinleri düzeyinde hatasız olarak yapılabilecektir. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Böfömü deneme tarlası ve biyoteknoloji laboratuvarmda yürütülen bu araştırmada bitki materyali olarak,“Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ülkesel Serin iklim Tahılları Projesi”kapsamında yer alan; elit üretme aşamasına gelmiş 2 ve 6-sıraIı olmak üzere toplam 10 kışlık arpa (bir tanesi aynı hattm ferklı başağından alınarak çalışmanın sağlaması yapılmıştır.) battı kullanılmıştır. PAGE yöntemi ile hordein protein bant desenleri elde edilmiş ve buna ilave olarak hordein bantlarının yoğunlukları ve oransal hareketlilikleri (nispi mobiliteleri) hesaplanmıştır. Anaç hatlarla melezler karşılaştırılarak melezlik kontrolü yapılmış ve ele alman örneklerin tamamınm melez olduğu gözlenmiştir. 2001, 61 sayfe Anahtar kelimeler : Arpa (Hordeum tndgare L.), elektroforez, hordein,, melez, PAGE.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis IDENnncnON OF SOME WINTER BARLEY (Hordeum vulgare I.) LINES BY HORDEIN ELECTROPHOREGRAM Emine Gül KIZIL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Held Crops Supervisor Prof Dr. Murat ÖZGEN rhe purpose of this study was, İn hybridizing, in pedigree method used for barley breeding studies, in plants expect hybrid material against to mixing possibilities with hybrid population, elite growth step in which begins purity according to genitor, select real hybrid, line with electroforetic methods for compare member varieties genetic structure with their purposes before registration and selecting without observations will make in level of hordein proteins without error. In this search, which was carried out in Ankara University, Agricultural Faculty, Field Crops Department experiment field and biotechnology laboratory, as plant material involved 'Ministry of Agriculture and Rural Winter Cereals Project' two and six-rowed line become on the point of total 10 winter barley (one of them which is taken different spike of some variety. So the study was controlled.). Lines were used PAGE and hordein protein pattern have been provided in addition hordein patterns intensity and their relative mobility were counted. Hybrids were compared with parent lines so, hybridism control was provided and the all patterns were hybrid. 2001, 61 pages