Ankara kentinde arka bahçe alanlarının kamusal kullanıma açılarak kazanacağı kullanım değerlerinin belirlenmesi: Çankaya İlçesi örneği
Determining the achieve usage values of back garden areas of Ankara city by opening them to public use: Çankaya county example
- Tez No: 104337
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRAN ÇELEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ankara-Çankaya İlçesi, açık - yeşil alan, arka bahçe, Ankara-Çankaya County, open and green areas, back garden
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA KENTİNDE ARKA BAHÇE ALANLARININ KAMUSAL KULLANIMA AÇILARAK KAZANACAĞI KULLANIM DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ: ÇANKAYA İLÇESİ ÖRNEĞİ Talat EKŞİOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hayran ÇELEM Ülkemizde özellikle büyük kentlerde görülen hızlı nüfus artışı ve plansız gelişme, altyapı açısından büyük sorun yaratmakta; bunun yanı sıra hızlı gelişmenin bir sonucu olarak doğal kaynaklar yoğun şekilde tüketilmektedir. Bu 'kentleşme' olgusu İçinde açık ve yeşil alan sistemlerine yeterince ve uygun şekillerde yer verilmemekle beraber kentlerimizde dikey ve yatay yönde giderek artan bir yoğunluk kazanan yapılaşmalar, bir yandan daha çok insanın belirli bir alanda yaşamasını zorunlu kılmakta; öte yandan kentte fiziksel denge ile İnsan ve çevre sağlığı açısından gerekli olan açık-yeşil alanları da tüketmektedir. Açık ve Yeşil alanlar kent yaşamında hayat kalitesinin yükselmesinde, yeni olanakların sağlanması bağlanımda çok büyük öneme sahiptir. Özellikle kentlerde yapısal gelişmeleri kontrol altında tutabilen elemanlar olarak bilinen açık ve yeşil alanlar, rezerv olmaları özellikleri Ue de bu türlü alanların önemini artarmaktadır. Dolaysı ile alan kullanım planlamalarında çevre niteliğinin arttırılmasında, iyi düzenlenmiş ve gerekli yeterlilikte açık ve yeşil alana mutlak gereksinim duyulmaktadır.Günümüzde şehirlerimiz yanlış kentleşme nedeniyle açık ve yeşil alanlar için öngörülen standartlara yaklaşamamakta hatta açık ve yeşil alanlar yönünden İflas etmek üzeredir. Açık ve yeşil alanlar açısından büyük eksiklikler İçeren mahalle ve semtlerde, farklı Çözümler aranmalı ve bu çözümler hayata geçirilmelidir. Bu bağlamda apartmanların arka bahçelerinin, yapılacak farklı tasarımlarla kentliye ortak olarak kullanabilecekleri açık yeşil alanlar olarak kazandırılması, uygulanması mümkün bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırma alanı olarak seçilen Ankara ili Çankaya ilçesi irdelenmiş ve buradan elde edilen veriler ışığı altıda, Çankaya İlçesinin semtler ve mahalleler bazında açık ve yeşil alan durumu sorgulanarak halihazırdaki durumu tespit edilmiştir. Bu veriler doğrultusunda, bir alt ölçeğe inilerek, Çankaya semtinden seçilen Güven mahalledeki açık-yeşil alan durumu irdelenerek, adalar ve parseller bazındaki durumları ortaya konulmuş, böylelikle araştırmada; Çankaya İlçesi İle planlama ölçeğinden başlayarak, semt, mahalle ve sokaklar İle tasarım ve çevre düzenleme ölçeğine kadar inilerek arka bahçe alanlarının kamuya nasıl ve ne şekillerde kazandırabileceği tartışılmıştır. 2001, 256 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINING THE ACHIEVE USAGE VALUES OF BACK GARDEN AREAS OF ANKARA CITY BY OPENING THEM TO PUBLIC USE: ÇANKAYA COUNTY EXAMPLE Talat EKŞtO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Hayran CELEM The rapid population increase and the unplanned devolopment seen especially in big cities of our country couses big problems like infrastructure and besides as a result of that rapid devolopment, the natural sources are coming to an end as well. In that 'Urbanisation* fact by without giving enough and appropriate places to open and green area system, the dense constructions towards horizontal and vertical directions in our cities causes people to live İn determined areas as well and however consumes the open and green areas of the city that is necessary for the physical balance with the human and enviromental health. Open and green areas masters big importance of increasing the quality of life by providing new possibilities in city life. Especially, the open and green areas which are known as the controlling elements of constructive developments however also increases their importance by their reservior property. Consequently, increasing the quality of the environment in the land use planning, a well designed and enough open and green areas are to be required.Nowadays, our big cities could not reach to the anticipated standarts for open and green areas besides they are bankrupt İn respect to open and green areas because of the wrong urbanisation. In respect of lacking open and green areas in neighbourhoods and the districts, different solutions have to be found and be activated. From this point of view, by making better designs, it seems a possible alternative to achieve the back garden areas of the apartments as open and green areas to the citizens. In that study, Ankara city, Çankaya county Which is choosen to be searched for, İs examined, and İn the light of the data found by examining the situation of the open and green areas in the neighbourhoods and the districts of Çankaya county, the final situation of these areas were founded. With the help of the data examined secondly, passed trough a smaller scale which should be the Güven neigbourhood of Çankaya district. In that scale the islands and the parcels of Güven neigbourhood is examined and by that way in this reasearch, beginning with the Çankaya county trough the neigbourhoods and the districts (islands/parcels) than to the streets, a research done from planning scaleto design scale than from the design scale to arrangement scale. Finally, it İs discussed how and what way İt İs possible to achive the back garden areas to public use. 2000, 256 pages