Orta Anadolu bölgesinde kavunlarda solgunluk oluşumunda bazı fusarium türlerinin rolü
The Role of some fusarium species in the incidence of wilt disease of melon in Central Anatolia
  1. Tez No: 104342
  2. Yazar: SABRİYE ALTUĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUDRET ERZURUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Melon, Fusarium spp, Wilt Disease
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ORTA ANADOLU BÖLGESİNDE KAVUNLARDA SOLGUNLUK HASTALIĞI OLUŞUMUNDA BAZI FUSARİUM TÜRLERMîi ROLÜ Sabriye ALTUĞ Ankara Üniversitesi pen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Kudret ERZURUM Orta Anadolu Bölgesinin Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Konya ve Yozgat illerinde yoğun olarak kavun ekimi yapılan bölgelerinde solgunluk belirtisi gösteren bitkilerden elde edilen 70 Fusarium spp. izolatmm teşhisi ve patojenishesi yapılmıştır. Sonuçta 13 Fusarium türü ( F. equiseti, F. solanı, F. sambucinum, F. graminearum, F. acuminatum, F. lateritium, F. stilboides, F. moniliforme var subglutinans, F. tabacinum, F. sulphureum, F. tumidum, F. tricinctum, F. culmorum ) tanımlanmıştır. 13 Fusarium türüne ait izolatlann patojenheleri Kök Daldırma ve Toprak înokulasyon Metotları kullanılarak Yuva ve Kırkağaç kavun çeşitlerinde kontrollü koşullarda denenmiştir. Kök Daldırma inokulasyon metodunda kavun fidelerinin kökleri spor süspansiyonlarında ( 1 x 106 konidi / mi ) 2 dakika daldırılmıştır. Toprak inokulasyon metodunda; izolatlann mısır unu- kum kültürleri hazırlanarak saksı toprağına % S oranında karıştırılmıştır. Her iki inokulasyon tekniği için hastalık değerlendirmesi, ekimden 45 gün sonra yapılmıştır Kök daldırma inokulasyon yöntemiyle F. solanı' nin 2 izolatı [ ( Ç- 14î ) ve ( A- 7Û2 ) ] ve F. graminearum' un 1 izolatı ( Y- 1 4-1 ) snasryla % 52.6, % 59.6 ve % 37.3 oranmda solgunluğa neden olmuştur. Toprak inokulasyon yöntemiyle hiçbir Fusarium izolatı hastalığa neden olmamıştır. Patojenik F. solanı ve F. graminearum izolatlannın Kök daldırma inokulasyon yöntemi ile yapılan karışık inokulasyonlan ile, ayn ayrı inokule edildiklerinde oluşan hastalık oranlarından istatistiki olarak farklı hastalık oram oluşmamıştır. Karışık Toprak inokulasyonlan aynı şekilde herhangi bir hastalığa neden 2001, 52 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Kavun, Fusarium spp., Solgunluk hastalığı,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE ROLE OF SOME FUSARIUM SPECIES IN THE INCIDENCE OF WILT DISEASE OF MELON IN CENTRAL ANATOLIA Sabriye ALTU? Ankara University Graduate Scholl of Naturel and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor : Asst. Prof. Dr. Kudret ERZURUM Identification and pathogenicity of 70 isolates of Fusarium spp. obtained from wilted plants in the most widely melon growing areas of Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Konya and Yozgat provinces of Central Anatolia Region were carried out As a result, 13 Fusarium spesies ( F. equiseti, F. solani, F. sambucinum, F. graminearum, F. acuminatum, F. lateritium, F. stilboides, F. moniliforme var subgulitinans, F. tabacinum, F. sulpkureum, F. tumidum, F. tricinctum, F. culmorum ) were identified. All the isolates of the 13 Fusarium species were the tested for their pathogenicity by Root Dip Inoculation and Soil Inoculation Method on the cultivar Yuva and Kırkağaç under were dipped for 2 minutes inoculum suspensions ( lx 106 konidia / millilitre ). In the soil inoculation method; corn meal- sand cultures of the Fusarium isolates were prepared % 5 from this inoculum was incorporated to the potting mixture. Disease evaluation was made after 45 days from sowing for both inoculation techniques. Two of the F. solani isolates [ ( Ç-142 ) and ( A-70a ) ]and one of the F. graminearum isolate ( Y- I4.1 ) caused 52.6 %, 59.6 % and 37.3 % percent wilt by root dip inoculation, respectively. None of the Fusarium isolates caused disease by soil inoculation method. Mixed inoculations of the pathogenic F. solani and F. graminearum isolates as root dip did not yield statistically different disease rates than when they were inoculated individually. Mixed soil inoculations also did not cause any disease. 2001 52 pages