Toplumsal sigorta kurumları için hayat tablosu düzenlenmesi (Bağ-Kur için bir deneme)
The Life table arrangement for social security institutions (an essay for Bağ-Kur)
- Tez No: 104366
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Hayat tabloları, yaşam modelleri, yaşam verileri analizi, yaşama olasılıktan, hayat sigortası, Life Tables, survival models, survival data analysis, life contingencies, the life insurance U
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TOPLUMSAL SİGORTA KURUMLARI İÇİN HAYAT TABLOSU DÜZENLENMESİ (BAĞ-KUR İÇİN BİR DENEME) Nagihan TATLI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yalçın TUNCER Bu çalışmada, toplumsal sigortacılıkta hayat tablolarının hazırlanmasına ilişkin model ve tahmin yöntemleri irdelenerek bir uygulama gösterilmiştir. Uygulama, toplumsal sigorta kurumlarından biri olan Bağ-Kur'dan temin edilen veriler ile Standart Hayat Tablosu Tahmin Yöntemi ve dağılımı bilinmeyen ölüm sayıları için En Çok Olabilirlik Tahmin Yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Hesaplamalar sonucu yaş gruplarına göre üçer yıllık dönemler itibariyle yaşama olasılıklarını gösteren hayat tabloları elde edilmiştir. Kullanılan yöntemlerden En Çok Olabilirlik Tahmin Yönteminin Standart Hayat Tablosu Tahmin Yöntemine göre daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. 2001, 53 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis THE LIFE TABLE ARRANGEMENT FOR SOCIAL SECURITY INSTITUTIONS (AN ESSAY FOR BA?-KUR) Nagihan TATLI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. Yalçın TUNCER In this study, by analyzing die models and estimation methods relevant to the preparation of those life tables in Social Security Institutions, an implementation is presented. The implementation is prepared according to data given by Bağ-Kur that is one of Social Security Institutions and is realized by using Estimation Method of Standart Life Table and Maximum Likelihood Estimation Method for distribution of unknown death numbers. As a result of calculations, the life tables showed the living probabilities according to age groups based on the annual periods. It is observed that Maximum Likelihood Estimation Method provided optimal results comparatively with Estimation Method of Standart Life Table. 2901, 53 pages