Organik madde fraksiyonları tarafından linuron adsorpsiyonu
Adsorption of linuron by organic matter fractions
  1. Tez No: 104417
  2. Yazar: FUNDA ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONAY SÖZÜDOĞRU OK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Linuron, adsorpsiyon izotermleri, toprak organik maddesi, humik asit, fulvik asit, humin, Linuron, adsorption isotherms, soil organic matter, humic acid, fulvic acid, humin
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ORGANİK MADDE FRAKSİYONLARI TARAFINDAN LİNURON ADSORPSİYONU Funda ÇİMEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Sonay SÖZÜDOĞRU OK Bu çalışmada, Polatlı Tarım İşletmesi 'nden alınan İnseptisol (Beyazbayır) ve Entisol (Kepir) ordularına ait organik madde kapsamları farklı olan killi bünyedeki toprak örneklerinde linuron adsorpsiyonu ve aynı toprakların organik madde fraksiyonları ve kireci giderildikten sonra linuron adsorpsiyonları karşılaştırılarak incelenmiştir. Linuronun doğal toprak örnekleri, humin+mineral fraksiyon, mineral fraksiyon ve kireci giderilmiş toprak örnekleri tarafından adsorpsiyonu analitik saf linuron kullanılarak batch denge metoduyla belirlenmiştir. Adsorpsiyon izotermlerini karakterize etmek için Freundlich eşitliği kullanılmıştır. K ve l/n değerleri Freundlich eşitliğinden belirlenmiştir. Beyazbayır toprak örnekleri için belirlenen adsorpsiyon izotermleri, linuronun doğal toprak tarafından adsorpsiyonunun, humin+mineral ve mineral fraksiyonlara göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Kepir toprak örneklerinde de Beyazbayır toprağına benzer sonuçlar bulunmuştur. Her iki toprağın kireci giderilmiş örnekleri linuronu daha fazla adsorbe etmiştir. Bütün örneklerde belirlenen hesaplanan l/n değerlerine göre adsorpsiyon izotermleri L-tipi adsorpsiyon izotermine uyum göstermiştir. 2001, Sayfa: 57
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS ADSORPTION OF LINURON BY ORGANIC MATTER FRACTIONS Funda ÇİMEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sonay SÖZÜDO?RU OK In this research, the adsorption of Iinuron was studied on clay textured soils which varied in their organic matter content, belonging to Inseptisol (Beyazbayir) and the Entisol (Kepir) ordos, collected in Polatlı, Ankara. The adsorption of Iinuron on the soils after removal of organic matter fractions and calcium carbonate (calcerous) was compared. The adsorption of Iinuron by untreated soil samples, humin+mineral fraction, mineral fraction and soil samples freed from calcium carbonate was determined through the batch- equlibrium technique using analytical grade Iinuron. The Freundlich equation was used to characterize the adsorption isotherms and obtained K and 1/n values. Adsorption isoterms for soil-Beyazbayir indicated that adsorption of Iinuron by untreated soil samples was higher as compared with the humin+ mineral fraction and mineral fraction. Also, simiiiar results were obtained for soil-Kepir. Adsorption for botla soil-Beyazbayir and soil-Kepir freed from calcium carbonate were the highest. According to 1/n values, for all soil samples belonging to soil-Beyazbayir and soil- Kepir, showed L-type adsorption isotherms. 2001, Pages: 57