Azerbaycan tahıl üretimi uygulama ve sorunlar
Cereal production Azerbaijan practises and problems
- Tez No: 104422
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM KÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Azerbaijan, cereal production, wheat, barley, maize, rice, inputs utilization, growing techniques
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AZERBAYCAN TAHIL ÜRETİMİ UYGULAMA ve SORUNLAR Mehemmed ALIYEV Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilin» Dalı Danışman: Prof. Dr. Ekrem KÜN Bu tezde Azerbaycan Cumhuriyeti'nde tahıl tarımının bugünkü durumu incelenerek üretimde karşılaşılan sorunlara bilimsel anlamda yaklaşılmıştır. Tarımın Azerbaycan ekonomisindeki yeri açıklanmış, tarım içerisinde tahılların ve özellikle buğdayın önemi vurgulanmış; ülkede tahıllardan özellikle buğday, arpa, mısır ve çeltiğin önemli olduğu belirtilmiştir. Tahılların adaptasyonu bakımından, Azerbaycan'ın genel iklim ve toprak özellikleriyle tahıl üretimine uygunluğu açıklanmıştır. Azerbaycan tahıl üretiminde en önemli sorun, üreticilerin maddi kaynak sıkıntısıdır. Bu nedenle, girdi sağlama ve kullanımında, toprak hazırlığı, ekim, bakım ve hasatta zor luklar ortaya çıkmaktadır. Bazı yabancı ve uluslararası kuruluşlarca kredi verilse de; bu krediyi elde etmek için yine bir takım zor kademeleri aşmak ve üretim maliyetinin yük selmesini kabullenmek gerekmektedir. Azerbaycan tahıl tarımının bugünkü durumu incelenerek; tahıl üretimi bakımından ülke iklim ve toprak özellikleriyle, tahıl üretiminde kullanılan girdiler (özellikle tohum luk ve gübre), uygulanan yetiştirme yöntemlerine, tahıl üretimindeki önemli hastalık ve zararlılara değinilmiş, üretimin çeşitli aşamalarındaki aksaklık ve sorunlar ortaya konu larak, bunların çözümlerine ilişkin öneriler üretilmeye çalışılmıştır. 2001, Sayfa: 68 ANAHTAR SÖZCÜKLER: Azerbaycan, tahıl üretimi, buğday, arpa, mısır, çeltik, girdi kullanımı, yetiştirme teknikleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CEREAL PRODUCTION IN AZERBAIJAN PRACTISES AND PROBLEMS Mehemmed ALIYEV Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor Prof. Dr. Ekrem KÜN The present situation of cereal production in Azerbaijan Republic are rewieved and the major problems of the farmers are discussed from scientific point of wiev. The importance of agriculture in Azerbaijan economy, as well as the role of cereals like wheat, barley, maize and rice were discussed. Also, climatic and soil characteristics of Azerbaijan were discussed from the stand point of adaptation requirements of cereals. The most important problem in cereal production is financial difficulties of farmers. For this reason, there are several difficulties in providing input and their usage, soil preparation, planting, care and harvest. Even if some of the international companies agree to give the desired credit, there are still many steps to take; e.g. some ascend in the production costs seems as unavoidable. In this thesis, present condition of cereal agriculture in Azerbaijan was studied. Climatic and soil characteristics of the country, amounts and practices of inputs usage (especially seed and fertilizer), growing practices (seed bed preparation, fertilization, sowing, irrigation, plant protection) applied in cereal production, the general and special problems and the difficulties in different stages of cereal production were discussed as well as some proposal for solutions were presented. 2001, Page: 68