Eskişehir yöresindeki sulamalarda sistem performansının değerlendirilmesi
Assessment of irrigation system performance in the vicinity of Eskişehir
- Tez No: 104423
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT BEYRİBEY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bulanık küme teorisi, sulama sistemi, performans değerlendirme, analitik hiyerarşi yöntemi, kümeleme, sıralama, Fuzzy set theory, irrigation system, performance assessment, analytic hierarchy method, clustering, ranking
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET Doktora Tezi ESKİŞEHİR YÖRESİNDEKİ SULAMALARDA SİSTEM PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ Mehmet OĞUZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mevlüt BEYRİBEY Bu çalışmada çok boyutlu performans göstergeleri yardımıyla sulama sistemlerinin performansının sıralanması ve sınıflandırılması amacıyla Bulanık Küme Teorisi kullanılarak geliştirilmiş yeni bir yöntem tanıtılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla bulanık benzerlik ve bulanık dominans kavramlarından yararlanılmıştır. Yönetim önceliklerini yansıtan önem düzeyleri Analitik Hiyerarşi Yöntemi ve Kümeleme Analizinin kullanılmasıyla bu analize dahil edilmiştir. Yöntem, DSİ tarafından işletilen ve Sulama Birlikleri'ne devredilen IH. Bölge (Eskişehir) sulamalarının 1984-1998 yıllarına ilişkin sulama sistem performansının değerlendirilmesinde kullanılmıştır. Sulama sistem performansının belirlenmesine yönelik birbiri ile ilişkili olan göstergeler su kullanım, tarımsal, ekonomik, sosyal ve çevresel etkinlik göstergeleri olarak gruplandınlmıştır. Bu analizin getirdiği önemli bir avantaj, performans göstergelerinin tercih edilme düzeylerinin değiştirilebilmesidir. Böylece tüm performans göstergeleri eşit derecede önemli olarak dikkate alınabileceği gibi, göstergelere genel politika veya yönetim önceliklerini yansıtan farklı önem ağırlıkları da verilebilir. Bu çalışmada eşit ve eşit olmayan ağırlık katsayıları ile elde edilen sonuçlar gösterilmiştir. Buna göre göstergelere eşit olmayan ağırlık faktörlerinin verilmesiyle elde edilen sonuçların, eşit ağırlık faktörlerinin kullanılmasıyla elde edilenlere göre daha anlamlı olacağı görülmüştür. Ayrıca bu yöntemle göstergeler arasındaki önem düzeyleri değiştirilebileceği gibi performans göstergelerinin sayısı da arttırılıp azaltılabilmektedir. 2001, 159 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis ASSESSMENT OF IRRIGATION SYSTEM PERFORMANCE IN THE VICINITY OF ESKİŞEHİR Mehmet O?UZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. Mevlüt BEYRİBEY In this study a new methodology developed for ranking and classifying performance of irrigation systems through multidimensional performance indicators using Fuzzy Set Theory is presented. The procedure uses the concepts of fuzzy resemblance and fuzzy dominance. Preference levels reflecting management priorities are incorporated into the analysis using Analytic Hierarchy Method and Clustering Analysis. The application of the procedure is demonstrated through a case study in order to evaluation of irrigation system performance of irrigation schemes which are operated by DSİ and transfered to the Irrigation Associations belonging between 1984-1998 years in Eskişehir Irrigation District. The indicators which are related with each others determine the level of water management performance grouped in terms of water use, agricultural, economical, social and environmental efficiency. An important advantage in this analysis is that preference levels of performance indicators are changeable. Consequently, indicators can assigned different preference to reflect policy or management priorities as well as all the performance indicators have an equal weight. This study shows results obtained from using equal and unequal weighting coefficients. It was found that the results of allocating unequal weights to indicators could have more reasonable results than those gained by applying equal weighting. Furthermore, the procedure can accommodate a variable number of performance indicators as well as variable preference levels between indicators. 2001, 159 pages