Doğrusal olmayan kontrol sistemlerinin incelenmesi
Investigation of nonlinear control systems
  1. Tez No: 104424
  2. Yazar: TUĞRUL ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DENKER, PROF. DR. ABDULRIZA ABILOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: açıklama fonksiyonu, limit çevirim, doğrusalsızlık, describing function, limit cycle, nonlinearity
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOĞRUSAL OLMAYAN KONTROL SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ Tuğrul ADIGÜZEL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet DENKER Eş-Danışman: Prof. Dr. Abdulriza ABİLOV Tüm fiziksel sistemler, tabiatları gereği doğrusal olmayandır. Bununla birlikte verilen herhangi bir doğrusal olmayan sistemin kararlılığını belirlemek için genel bir doğrusal olmayan analiz yöntemi yoktur. Bunun yerine özel teknikler geliştirilmiştir. Bu çalışmada ilk olarak, sistemlere göre, bazı genel tanımlamalar sunulmuş ve doğrusal olmayan kontrol sistemlerinin bazı genel özellikleri tartışılmıştır. Daha sonra çok kullanılan doğrusal olmayan analiz tekniklerinden biri olan açıklama fonksiyonu tekniği geliştirilmiş ve incelenmiştir. Sonrasında iki ek doğrusal olmayan analiz metodu, doğrusallaştırma ve lyapunov'un teoremi sunulmuştur. Yine bu çalışmada, bazı doğrusal olmayan sistemler için, açıklama fonksiyonu tekniği ile limit çevirim tahmini uygulamaları yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Açıklama fonksiyonu metodu bir yaklaşım oluğundan, sonuçların makul doğrulukta olması için kati kısıtlamalar sağlanmalıdır. İlk olarak, doğrusal olmayan sistem sadece bir doğrusalsızlık içerebilir. İkinci olarak, sistemin doğrusal kısmı, sistemdeki bir limit çevirim ile üretilen tüm harmoniklerin zayıflatılması için yeterli düşük geçirgen olmalıdır. Son olarak, bu teknik sadece otonom sistemlere uygulanır. 2001, 80 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis INVESTIGATION OF NONLINEAR CONTROL SYSTEMS Tuğrul ADIGÜZEL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ahmet DENKER Co-supervisor: Prof. Dr. Abdulriza ABİLOV All physical systems are inherently nonlinear. However, there is no general nonlinear analysis techniques exist to determine stability for any given nonlinear systems. Instead, special techniques are developed. In this study, first, some general definitions with respect to systems are presented and some general properties of nonlinear control systems are discussed. Then one of the more commonly used techniques of nonlinear system analysis, describing function is developed and examined. Two additional methods of nonlinear analysis, linearisation and lyapunov's theorem, are presented next. Again in this study, for some nonlinear systems, prediction of limit cycle analysis with describing function method implementations are done and results are evaluated. Since describing function method is approximate, certain constraints must be satisfied for the results to be reasonably accurate. First, the nonlinear system can contain only one nonlinearity. Second, the linear portion of the system must be sufficiently low pass to attenuate all harmonics generated by a limit cycle in the system. Last, the technique is applied only to autonomous systems. 2001, 80 pages