Türkiye'de bitki su tüketimleri tahmininde kullanılacak bitki katsayılarının belirlenmesi
Determination of crop coefficients used for estimation of crop water consumption in Turkey
- Tez No: 104462
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KODAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, bitki katsayısı, bitki su tüketimi, referans bitki su tüketimi, gelişme dönemleri, FAO Penman-Monteith, FAO Modifiye Penman, Turkey, crop coefficients, evapotranspiration, reference evapotranspiration, growth stages, FAO Penman-Monteith, FAO Modified Penman
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZET Doktora Tezi TÜRKİYE'DE BİTKİ SU TÜKETİMLERİ TAHMİNİNDE KULLANILACAK BİTKİ KATSAYILARININ BELİRLENMESİ Adem İLBEYİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Süleyman KODAL Bu çalışmada, bitkilerin su tüketimlerinin tahminde kullanılabilecek bitki katsayılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Ülkemizde bölgeler düzeyinde yürütülen su tüketimleri araştırmalarının deneysel sonuçlan ile çalışmaların yürütüldüğü yöre ve yıllardaki iklim verileri derlenmiş ve FAO Penman- Monteith ile FAO Modifiye Penman eşitlikleri kullanılarak referans bitki su tüketimleri hesaplanmıştır. Deneysel su tüketimlerinin referans su tüketimlerine oranlanmasıyla deneysel bitki katsayıları elde edilmiştir. Belirlenen katsayıların bölgeler bazında değerlendirilmesi ile aylık bitki katsayıları ve daha sonra da FAO tekli bitki katsayısı yaklaşımı kullanılarak bölgeler için önerilen başlangıç, mevsim ortası ve mevsim sonu dönemlerine ait bitki katsayıları bulunmuştur. Sonuçta belirlenen bitki katsayıları bitki ve yöreye göre değişiklik göstermiştir. Yapılan değerlendirmede elde edilen katsayıların, Güney Doğu Anadolu Bölgesi ve bazı bitkiler hariç literatürde verilen değerlere yakın olduğu ve bazı farklılıkların yöresel uygulamalardan kaynaklanabileceği düşünülerek bölgeler bazmda bitki su tüketimi hesaplamalarında kullanılabileceği görülmüştür. 2001, 179 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis DETERMINATION OF CROP COEFFICIENTS USED FOR ESTIMATION OF CROP WATER CONSUMPTION IN TURKEY Adem İLBEYİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. Süleyman KODAL In this study, determination of crop coefficients could be used to estimate evapotranspiration was aimed. The empirical results of water consumption studies conducted and climatic data in the different regions were reviewed and collected. Reference evapotranspiration based on grass was calculated by FAO Penman-Monteith and FAO Modified Penman equations using the compiled climatic data. Empirical crop coefficients for both equations were obtained by dividing the experimental evapotranspiration to grass based reference evapotranspiration. Monthly crop coefficients were obtained through the evaluation of computed coefficients according to the regions, then recommended crop coefficients of initial, mid season and late season growth stages by using FAO single crop coefficient approach were determined. In the result, crop coefficients obtained vary according to crop and the region. After evaluation of the results, it is seen the coefficients found here are close to values published in the literature and they could be used to calculate evapotranspiration considering that some differences could be the results of local applications. 2001, 179 pages