Deterministik yaklaşımla Türkiye'nin sismik tehlike analizi
Seismic hazard analysis for Turkey using the deterministic approach
- Tez No: 104469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL KAYABALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deterministik sismik tehlike analizi, yatay yer ivmesi, yüzey kırığı, maksimum magnitüd, Deterministic seismic hazard analyses, horizontal ground acceleration, surface rupture, maximum magnitude
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DETERMİNİSTİK YAKLAŞIMLA TÜRKİYE'NİN SİSMİK TEHLİKE ANALİZİ Müge AKIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Kamil KAY ABALI Jüri : Yrd. Doç. Dr. Altan NECİOĞLU Doç. Dr. Kamil KAYABALI Doç. Dr. Gürol SEYİTOĞLU Türkiye'deki aletsel kayıtların probabilistik sismik tehlike analizi için yetersiz olmasından dolayı bu çalışma kapsamında deterministik yaklaşımla Türkiye'nin sismik tehlike haritasının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda öncelikle çalışmaya esas teşkil eden model faylar, irili ufaklı aktif fayların birlikte değerlendirilip, birbirleri ile ilişkili görünenler tek bir hat şeklinde kabul edilmek suretiyle birleştirilmesi ile elde edilmiş, her bir fay hattı için Bonilla (1984) yaklaşımına göre maksimum magnitüd değerleri belirlenmiştir. Buna bağlı olarak dört değişik azalım ilişkisi kullanılarak bütün Türkiye için 0.2 derece aralıktaki maksimum yatay yer ivmesi değerleri, BASIC programlama dili ile yazılan TUMDES programı ile hesaplatılmıştır. Model programda farklı azalım ilişkilerine ve yüzey kırığı oranlarına göre elde edilen eş-ivme haritalarından Joyner ve Boore (1988), Sabetta ve Pugliese (1987) ile Fukushima ve Tanaka (1990) sönüm denklemlerinin uygulandığı ve yüzey kırığı oranının 1/3 olması durumundaki harita, Türkiye için deterministik yaklaşımla modellenen Türkiye'nin yeni sismik tehlike haritası olarak sunulmuştur. Bu haritada 0.30g'den büyük alanlar /. derece, 0.30 ile 0.20g arasındaki alanlar 2. derece, 0.20 ile 0.1 Og arasındaki alanlar 3. derece ve O.lOg'den düşük alanlar ise 4. derece deprem bölgesi olarak önerilmiştir. 2001, 74 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Master Thesis SEISMIC HAZARD ANALYSIS FOR TURKEY USING THE DETERMINISTIC APPROACH Müge AKIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor : Assoc Prof. Dr. Kamil KAY ABALI Jury : Assoc. Prof. Dr. Altan NECİO?LU Assoc. Prof. Dr. Kamil KAY ABALI Assoc Prof. Dr. Gürol SEYİTO?LU Because the instrumental earthquake records of Turkey are far from being satisfactory for modeling the seismic hazard using the probabilistic approach, an attempt was made in this study to accomplish it through the deterministic way. In this regard, all active faults of Turkey, small and large, were evaluated together to obtain major fault systems. Then, the procedure suggested by Bonilla (1994) applied to those faults to obtain the maximum magnitude earthquake that they can generate. To do this, it was assumed that 1/3 of the total fault length would rupture to yield the maximum earthquake. Following that, five different attenuation relationships of the strong ground motion were utilized to calculate the maximum horizontal ground accelerations for the whole Turkey at 0.2° intervals by using TUMDES programme written in BASIC programming language. The computed pga values were contoured and the iso-acceleration maps for each of the attenuation relationship were constructed. The iso-acceleration map based on Joyner and Boore (1988), Sabetta and Pugliese (1987) and Fukushima and Tanaka (1990) relationships was selected as the new seismic hazard map of Turkey on which the seismic zonations were determined as following: pga > 0.3g Zone 1, 0.3g < pga < 0.20g Zone 2, 0.20g < pga < 0. 1 Og Zone 5, pga < 0. 1 Og Zone 4. 2001, 74 pages