Popülasyon hacminin yakalama tekrar yakalama yöntemi kullanılarak ters tahmin metodu ile tahmini
Estimation of population with inverse prediction method using capture-recapture technique
- Tez No: 104470
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN KESİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yakalama-tekrar yakalama, populasyon hacmi tahmini, ters tahmin, lineer regresyon, Capture-recapture, population estimate, abundance, inverse prediction, linear regression
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmada, daha önce populasyon hacmi tahmini için önerilen ve en çok kullanılan metotlar sunulmuş ve yeni bir metot olan ters tahmin metodu tanıtılmıştır. Gerçekte bu yöntem, yakalama-tekrar yakalama yöntemine dayalı olarak elde edilen verileri kullanan ve populasyondaki işaretli sayısı ile örnekteki işaretli oram arasındaki doğrusal ilişkiye dayanan bir metottur. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi'nde yapılan bir uygulama ile diğer metotlar ve ters tahmin metodu mukayese edilmiştir. Verilerin kontrol edilebilmesi ve populasyon tahmini için hesaplama kolaylığı sağlaması sebebiyle ters tahmin metodu önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the methods suggested and mostly used for population abundance estimate were presented and as a new one inverse prediction method was introduced. In fact this is a method that uses the data gathered via capture-recapture process and bases on a lineer relationship between the number of marked individuals in population and the ratio of marked individuals in the sample. Other methods and inverse prediction method were compared by an application done at Faculty of Agriculture in Ankara University. Inverse prediction method can be strongly suggested because it can check the data and provides easier calculation than others for population estimate.