Domateste yeşilkurt (helicoverpa armigera hübn.)'a karşı kullanılan lambda-cyhalothrin'in farklı formülasyonlarının kalıntıya olan etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects on the residues of different formulation types of lambda-cyhalothrin used againts (helicoverpa armigera / hübn.)in tomatoes
  1. Tez No: 104482
  2. Yazar: ERGÜN CÖNGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. OKTAY GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Residue, lambda-cyhalothrin, formulation type, emulsion concentrate (EC), water dispersible granules (WG), capsule suspension (CS), tomato, Helicoverpa armigera (Hilbn.)
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOMATESTE YEŞİLKURT (HeUcoverpa armlgeta (H0bn.))'A KARŞI KULLANILAN LAMBDA-CYHALOTHRİN'tN FARKLI FORMÜLASYONLARININ KALINTIYA OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ergfin CÖNGER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Korama Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. M. Oktay GÜRKAN Bu çalışmada domateste Yeşilkurt (HeUcoverpa armigera (Hübn.))'a karşı kullanılan lambda- cyhalothrin'in farklı formülasyonlarının kalıntıya olan etkileri kıyaslamalı olarak ortaya konulmuş, domateste en az düzeyde kalıntı bırakan formülasyon tipi belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca çalışmada kullanılan emülsiyon konsantre (EC), ıslanabilir grantll (WG) ve kapsül süspansiyon (CS) formülasyonların, kalite kontrol kriterlerine göre, fiziksel ve kimyasal Özellikleri test edilmiştir. Labaratuvar çalışmaları Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü, Mücadele İlaçları Bölümünde; tarla denemeleri ise Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin uygulama çiftliğinde yapılmıştır. Her üç formülasyon fiziksel ve kimyasal özellikleri yönünden uygun bulunmuştur. Kalıntı çalışmaları sonucunda elde edilen verilere göre, denemeye alınan üç formülasyon kendi arasında kıyaslandıklarında en fazla düzeyde kalıntıyı emülsiyon konsantre (EC) formülasyonun bıraktığı, bunu ıslanabilir granül (WG) formülasyonun izlediği, en az düzeyde kalıntıyı ise kapsül süspansiyon (CS) formülasyonun bıraktığı tespit edilmiştir. 2001, 61 sayfa ANAHTAR KELİMELER :Kalıntı, lambda-cyhalothrin, formülasyon tipi, emülsiyon konsantre (EC), ıslanabilir granül (WG), kapsül süspansiyon (CS), domates, HeUcoverpa armigera (Hfibn.)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THE EFFECTS ON THE RESIDUES OF DIFFERENT FORMULATION TYPES OF LAMBDA-CYHALOTHRIN USED AGAINST Helicoverpa armlgera (HObn.) IN TOMATOES Ergün CONGER Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: ProfDr. M. Oktay GÜRKAN In this study it was determined that effects on the residues of different formulation types of lambda- cyhalothrin used against Helicoverpa armigera (HQbn.) in tomatoes, comparatively. In addition; according to the criteria of quality control, physical and chemical properties of emulsion concentrate (EC), water dispersible granules (WG) and capsule suspension (CS) were tested. Field and laboratory studies were carried out in the farm of Ankara University, Faculty of Agriculture and the department of Pesticides of Ankara Plant Protection Central Research Institute respectively. Each type of formulation was found to be suitable from the aspect of physical and chemical properties. As a result in the residue study, it was determined that residue of emulsion concentrate (EC) formulation was higher than water dispersible granules (WG) formulation's and capsule suspension (CS) formulation's. Water dispersible granules (WG) formulation was secondary and capsule suspension (CS) formulation was the lowest residue in tomato. 2001, 65 pages