Sohu deresi havzası su bütçesinin coğrafi bilgi sisteminden yararlanarak belirlenmesi
Determination of water budget of Sohu creek watershed using geopraphic information system
  1. Tez No: 104486
  2. Yazar: HAKAN SARIALİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZLI ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Su bütçesi, coğrafi bilgi sistemi, su tutana kapasitesi, depolamadaki değişim, Sohu deresi havzası, Water budget, geographic information system, water-holding capacity, Change in storage, Sohu creek watershed
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SOHÜ DERESİ HAVZASI SU BÜTÇESİNİN COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİNDEN YARARLANARAK BELİRLENMESİ Hakan SARIALÎOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Damşman : Prof Dr. Fazlı ÖZTÜRK Coğrafi Ma sistemi yardımıma Sofan deresi havzasının bes yıllık on günlük dönemlerdeki sn bütçesi hesaplanmıştır. Çalışmada meteoroloji veriler (yağış, buharlaşma, sıcaklık, net radyasyon) ile akım gözlem istasyonundan gözlenen akım değerleri kullanılmıştır. Su bütçesinin hesaplanmasında hidrolojik denge kurularak, yağış nriktanndan; buharlaşma ve yüzey akış değerleri çıkarılıp depolamadaki değişim miktarları hesaplanmıştır. Aramdan toprakta tutulan su miktarı, depolamadaki değişim ile toprağın su tutma kapasitesi, derine sızan ve bitkiler tarafından tutulan miktar arasındaki ilişki kullanılarak hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda örneğin; depolamadaki değişim tmktanmn 47.18 mm olduğu 1995 yuı ocak ayının ikinci on günlük döneminde; su tutana kapasitesi 32 mm olan toprağın bulunduğu alanda bir önceki dönemdeki nemin ilavesiyle elde edilen değerden o dönemde toprakta tutulan su miktarı olan 32 mm'nm çıkarılmasıyla geriye kalan miktar olan 41.42 mm'lik kısım derine sızan ve bitkiler tarafından tannan miktar olarak ve su tutana kapasitesi 210 mm olan toprağın bulunduğu alanda bir önceki dönemdeki nemin ilavesiyle (96.33 mm) elde edilen 143.51mm'den o dönemde toprakta tutulan su miktarı olan 210 mm'nin çıkarılmasıyla geriye kalan miktar olan 0 mm'lik kısmı derine sızan ve bitkiler tarafından tutulan miktar olarak olarak hesaplanmıştır.Beş farklı toprak su tutana kapasitesine göre hesaplanan toprakta tutman miktarların kapladıkları alanlara göre ağırlıklı ortalamaları alınarak havza için toprakta tutulan miktar 38.68 mm, aynı şekilde derine sızan ve bitkiler tarafından tutulan miktar da 40.61 mm olarak hesaplanmıştır. 2001, 105 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis DETERMINATION OF WATER BUDGET OF SOHU CREEK WATERSHED USING GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM Hakan SARIAIİD?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor Prof Dr. Fazlı ÖZTÛRK Sohu Creek Watershed's budget is computed for five years for periods often days through geographic information system. Meteorological data (precipitation, temperature, evaporation and net radiation) and the Sow values determined at the flow gauging station have been used in the study. As a result, in the computation of the water budget me hydrologic balance is established and men change in storage is computed by subtracting the evaporation and surface runoff values from precipitation values. And men the sou water storage is computed using the relationship between the change in storage, sou water holding capacity, percolated water and water stored in vegetation. As a consequence of the study, for instance; in the area where the sou water storage capacity is 32 mm, by subtracting 32 mm of water hold in the sou in mat period from the water hold in the sou determined with the addition of humidity in the former period 41.42 mm of water is computed as me water penetrated in deep sou and hold by vegetation, and in the area where the sou water storage capacity is 210 mm, by subtracting 210 mm of water hold in the sou in that period from the 143.51 mm of water hold m the soil determined with the addition of (96.33mm) humidity in the former period, 0 mm of water is computed as me water penetrated m deep soil and hold by vegetation, in the second ten days period on January 1995 where change in storage value is 47.18 mm. By computing the weighted area mean values of water hold in the sou determined according to five different soil water storage capacity, me water hold in the sou for me watershed is computed as 38.68 mm, and similarly me water penetrated m deep sou and hold by vegetation is computed as 40.61 mm. 2001, 105 pages