Bazı makarnalık buğday çeşitlerinde farklı gelişme dönemlerinde verilen azotlu gübrelerin verim ve kalite ögelerine etkisi
Effect of nitrogen fertilization at the different growth stages on yield and quality components in some durum wheat varieties
  1. Tez No: 104501
  2. Yazar: MUHSİN BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SAİT ATAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Makarnalık buğday, çeşitler, gübreleme zamanlan, verim, kalite öğeleri, Durum wheat, cultivars, fertilization times, yield and quality components
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tczİ BAZI MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNDE FARKLİ GELİŞME DÖNEMLERİNDE VERİLEN AZOTLU GÜBRELERİN VERİM VE KALİTE ÖĞELERİNE ETKİSİ Muhsin BİÇER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Sah ADAK Bu araştırma, 1999-2000 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bolümü deneme tarlasında yürütülmüştür. Çalışmanın amacı, makarnalık buğdayda azotun farklı gelişme dönemlerinde verilmesi ile verim ve kalite öğelerine etkilerinin İncelenmesidir. Denemede, Çakmak 79, Kızıltan 91, Ç 1252, Ankara 98, Altın ve Yılmaz makarnalık buğday cestoeri materyal olarak kullanılmıştır. Azotlu üst gübreleme, sapa kalkmadan önce, başaklanma öncesi ve tane dolum sırasında olmak üzere üç farklı dönemde yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, azotlu gübrelerin geciktirilerek verilmesi ile makarnalık buğdaylarda, tanede dönme oranı azalırken camsılık ve protein miktarı artış göstermiştir. Bitki boyu, başak uzunluğu ve biyolojik verim gibi vejetatif gelişmeye bağlı özellikler üst gübrenin tamamının erken dönemde (sapa kalkmadan önce)verilmesi ile artış göstermiştir. Tane veriminde belirgin bir farklılık elde edilmezken, başakta tane verimi, hektolitre ve bin tane ağırlığı ilk gübreleme zamanında daha yüksektir. Başaklanmaya kadar geçen gün sayısı geç azotlu gübreleme ile bir miktar uzamıştır. İncelenen verim ve kalite öğelerinin çoğunluğu hem çeşitler hem de gübreleme zamanlan bakımından istatistiki olarak önemli farklılıklar göstermişlerdir. Araştırmada kullanılan çeşitlerden tane verimi, bin tane ağırlığı bakımından Ankara 98, hektolitre ağırlığı ve en düşük dönmeli tane oranı yönünden Yılmaz, protein oranı bakımından ise Altın çeşitleri en iyi durumda iseler de, çeşitleri, incelenen özellikleri bakımından birbirinden tam olarak ayırma olanağı yoktur. 2001, 52 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION AT THE DIFFERENT GROWTH STAGES ON YIELD AND QUALITY COMPONENTS TN SOME DURUM WHEAT VARIETIES Muhsin DİÇER Ankara University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof Dr. M. Sait ADAK This research was carried out at the experimental field of Field Crops Department, Faculty of Agriculture of Ankara University in 1999-2000 years. The aim of research was to determined yield and quality components effected by nitrogen application at the different growth stages in durum wheat. Çakmak 79, Kızıltan 91, Ç 1252, Ankara 98, Altın and Yılmaz durum wheat varieties were used as material in experiment. Nitrogen were applied before shooting, heading and during grain filling period as top dressing fertilization. According to obtained results, yellow berry rate was decreased while grain protein content and vitreous rate increased by late nitrogen application in durum wheat. Meanwhile some characters which are strongly belong to vegetatif development such as plant height, spike lenght and biological yield were increased by early fertilization(shooting time). There was no clear differences for grain yield for nitrogen application time. But also heading time was extended, and grain yield per spike and, 1000-kernel wight were increased in early fertilization time. Majority of investigated traits were shown significant differences both for different nitrogen application time and varieties. In terms of higher grain yield, 1000-kernel weight Ankara 98; higher hectoliter and lowest yellow berry rate of grain Yılmaz; higher protein content of grain Altın varieties were superior although there were no clear differences among cultivars. 2001, 52 pages.