Beyaz üzümlerde ve üzüm sularında organik asit dağılımı
Determination of organic acid content of white grapes and grape juices
- Tez No: 104514
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. FERYAL KARADENİZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Grape, grape juice, organic acids, HPLC
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BEYAZ ÜZÜMLERDE VE ÜZÜM SULARINDA ORGANİK ASİT DAĞILIMI Yeşim SOYER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı Danışmam: Doç. Dr. Feryal KARADENİZ 11 farklı beyaz üzüm çeşidinde ve bunlardan hazırlanan üzüm sularında organik asit dağılımı yüksek basınçlı sıvı kromatografisi ile belirlenmiştir. Üzümde sitrik, tartarik, malik ve süksinik asitler sırasıyla; 28-164 mg/L, 4.98-7.48 g/L, 1.43-3.40 g/L ve 0.085- 2.52 g/L arasında değişmektedir. Aynı şekilde üzüm sularında da sitrik, tartarik, malik ve süksinik asit sırasıyla; 31-181 rng/L, 4.07-4.92 g/L, 1.36-3.47 g/L ve 0.11-2.85 g/L olarak bulunmuştur. Araştırılan çeşitlerin tümünde tartarik asit başat asittir. Üzüme göre üzüm suyunda daha az tartarik asit bulunmasının nedeni detartarizasyon işlemidir. 2001, 41 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Üzüm, üzüm suyu, organik asitler, HPLC
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF ORGANIC ACID CONTENT OF WHITE GRAPES AND GRAPE JUICES Yeşim SOYER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof Dr. Feryal KARADENİZ Organic acid composition of 1 1 different white grape cultivars and their juices was determined by high pressure liquid chromatography (HPLC). The ranges of acid concentrations found in grapes were as follows: citric, 28-164 mg/L; tartaric, 4.98-7.48 g/L; malic, 1.43-3.40 g/L and succinic, 0.085-2.52 g/L. Also the ranges of acid concentrations found in grape juices were as follows: citric, 31-181 mg/L, tartaric, 4.07- 4.92 g/L; malic, 1.36-3.47 g/L and succinic, 0.1 1-2.85 g/L. Tartaric acid was major acid in every cultivar analyzed. Lower tartaric acid concentrations in grape juices were because of the detartaration process. 2001, 41 pages