Ekoturizmin Göksu deltası örneğinde irdelenmesi
A study on ecotourism on the example of Göksu delta
- Tez No: 104515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ecological tourism, ecotourism, ecotourism planning, Göksu Delta Special Protected Area, sustainabfliry 11
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi EKOTURÎZMtN GÖKSU DELTASI ÖRNEĞİNDE İRDELENMESİ Doygun BAŞTANLAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Oğuz YILMAZ Bu çalışmada, öncelikle turizmin tamım, gelişimi, turizm endüstrisindeki eğilimler, bugünkü durum ve turizm ile çevre ilişkisi ele alınmaktadır. Çevresel değerlerin kaynak olarak kullanıldığı turizm sektöründe, gön geçtikçe artan çevre sorunlarına alternatif olarak şekillenen sürdürülebilirlik yaklaşımlarından biri de ekoturizmdir. Kısa zamanda gelişen ekoturizm uygulamalarında ön plana çıkan kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanımı, yerel halk ve çevreye olan saygı ve sorumluluk, turizmin geleceği için bu modelin önemini artırmış, gerekli kılmıştır. Çalışmanın devamında, çevreye duyarlı olmasının dışında bir turizm gelişmesini ekoturizm olarak nitelendirmek için, sağlanması gereken ilkeler tespit edilmiş ve örnekler verilmiştir. Koruma alanlarında ekoturizm planlamasının aşamaları anlatılmış, özellikle gelişmekte olan ülkeler için ekoturizm stratejilerinin farklılığı ortaya konarak bu bölümde eğitim, ortak çalışma, değerlendirme ve denetleme mekanizmalarım oluşturma vb. önemli konular yer almıştır. Yeni ve çevreye duyarlı turizm politikalarının geliştirilmesine olanak verecek potansiyele sahip ülkemizde, uluslararası öneme sahip Göksu Deltası çalışma alam olarak seçilmiştir. Aynı zamanda özel Çevre Koruma Bölgesi olan delta, birçok farklı ekosistemlere, yaşam ortamlarına ve bölgesel kültürel zenginliklere sahiptir. Çalışmanın son kısmında, alanın rekreasyon şekilleri belirlenerek ekoturizm kapsamında öneri programlar oluşturulmuştur. Alanın önceden hazırlanması ve ekoturizm ilkelerinin uygulanması halinde, turizm gelişmesi, ekosistemi koruyacak, eğitim programlan desteği ile çevre bilinci, yerel halkın sûrece katılımı ile de sosyo ekonomik yararlar kazandıracaktır. Böylece ekoturizm başarılı bir endüstri haline 2001,138 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ekolojik turizm, ekoturizm, ekoturizm planlaması, Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi, sürdürülebilirlik
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON ECOTOURISM ON THE EXAMPLE OF GÖKSU DELTA Duygun BAŞTANLAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Oğuz Yılmaz In this work, the subjects primarily discussed are the description, development and current status of tourism, the trends in tourism as well as the relationship between tourism and the environment In the field of tourism where environmental resources are primary consumption material, ecotourism is one of the sustainability approaches which have been considered as an alternative solution to today's increasing environmental problems. Sustainable use of resources, ecological and socio cultural integrity and responsibility have increased the importance of ecotourism and have made it necessary. In the continued parts of the work, the criteria for ecotourism which are required to qualify the activity as ecotourism were determined and some examples were given. Also, ecotourism planning in the protected areas was written with the differences of the strategies in the developing countries as well as some important subjects like traning, partnerships, assessment and monitoring techniques. In Turkey, where has still a potential for practising environmental responsible tourism types, Göksu Delta, a site of international importance, was chosen for the case study. Delta, a special protected area at the same time, has a variety of different ecosystems, habitats and the archaeological sites in the region. In the last part of the work, recommeded programs were made according to the recreational activities which were determined If the area is prepared for ecotourism and planned with the ecotourism criteria, the tourism development will protect the natural resources, provide environmental conscious by the support of trainning programs and socio economical benefits by the participation of the locals. As a result ecotourism will be a successful industry. 2001, 138 pages