Kurşunun piromellitik asit kullanılarak gravitemetrik metotla tayini için metot geliştirilmesi
The Improvement of a gravimetric method for lead determination using pyromellitic acid as a precipitant
- Tez No: 104531
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KENAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kurşun, piromellitik asit, gravimetrik tayin, Lead, pyromellitic acid, gravimetric determination n ^s^^s^i
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KURŞUNUN PİROMELLİTİK ASİT KULLANILARAK GRAVİMETRÎK METOTLA TAYİNİ İÇİN METOT GELİŞTİRİLMESİ Mehmet AH BÜYÜKBAYRAM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Adnan Kenar Bu çalışmada, kurşun (Il)'nin gravimetrik metotla tayin edilmesi amacıyla yeni bir çöktürücü denendi. Bu amaçla, benzen 1,2,4,5 tetrakarboksilik asit (piromellitik asit) kullanıldı. Çalışmada, metil kırmızısı ve piromellitik asit yanında kurşun (II) çözeltisi amonyakla bazik hale getirilerek kurşun (II) piromellitat çöktürüldü. G 4 Goach krozeden süzüldükten sonra 115±2°C'de sabit tartıma getirildi. İçindeki kurşun (II) miktarı bilinen numunelerle yapılan çalışmalardan kurşun (II) piromallitattan kurşunun hesaplanabilmesi için gerekli gravimetrik faktör 0,5624 olarak tayin edildi. Metot, kurşun (II) için referans metot olarak kullanılan sülfat metoduyla istatistik olarak kanşlaştınldı ve %95 güven seviyesinde metotlar arasında anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Metot, kurşun (II) yanında diğer iyonların bulunduğu ortamlarda tekrarlandı ve gümüş (I) ve magnezyum (II) iyonlarının yanında kurşun (H)'nin önerilen metotla tayin edilebileceği gösterildi. Metot gerçek numunelere uygulandı ve %95 güven seviyesinde gerçek değerle anlamlı fark içermeyen sonuçlar elde edildi. 2001, 47 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE IMPROVEMENT OF A GRAVIMETRIC METHOD FOR LEAD DETERMINATION USING PYROMELLITIC ACID AS A PRECD7ITANT Mehmet Ali BUYUKBAYRAM Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Accos. Prof. Dr. Adnan KENAR In this study new precipitant was tried for determining lead (II) by gravimetric method. For this purposes 1,2,4,5 benzene tetracarboxilic acid (pyromellitic acid) was used. In the study, lead (II) solution that contains methyl red and pyromellitic acid was brought on base form with ammonia, and men pyromellitate salt of lead (II) was precipitated. After it had been filtered from Goach crucible, it was brougt stable weighed about 115±2°C. Gravimetric factor which required for calculate from lead (II) pyromellitat to lead in studies was determined as 0,5624 using samples known content lead quantity. This method was compared with sülfat method which use to be reference method for lead (II) as istatistical and it was seen there isn't considerable difference on %95 confidence level between methots. The method is repeated where other ions was presented together lead (II) and it was shown that lead (II) could determined together silver (I) and magnesium (II) ions. Method was applicated real sample and results there aren't considerable difference with real value on %95 confidence level was obtained. 2001, 47 pages