Aspir (carthamus tinctorius L.)'de uygun ekim zamanı, çeşit ve sıra aralığının belirlenmesi
Determination of suitable sowing time, variety and row distance in safflower (carthamus tictorius L.)
  1. Tez No: 104554
  2. Yazar: YASEMİN SERGEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER KOLSARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aspir (Carthamus tinctorius L.), sıra arası, ekim zamanı, bitki boyu, yandal sayısı, tabla sayısı, tabladaki tohum sayısı, bin tohum ağırlığı, hasat indeksi, tohum verimi, yağ oranı, Aspir, Sıra aralığı, Tarla bitkileri, Tohumlar, Safflower (Carthamus tinctorius L.), row spacing, sowing time, plant height, number of secondary branches, number of heads per plant, number of seeds per head, thousand seed weight, harvest index, seed yield, oil ratio, Safflower, Sowing date, Field crops, Seeds
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ASPmiCarthamus tinctorius L.) DE UYGUN EKİM ZAMANI, ÇEŞİT VE SIRA ARALIĞININ BELİRLENMESİ Yasemin SERGEK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Pro£ Dr. özer KOLSARICI 1999 yılında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yürütülen bu araştırma, üç aspir çeşidinin üç farklı ekim zamanı ve sıra arasındaki verim ve verim öğelerim incelemek amacıyla yapılmıştır. Yenice 5-38 (dikensiz), 5-154 (dikenli) ve Dinçer 5-118 (dikensiz) çeşitleri; 1 Nisan, 10 Nisan ve 20 Nisan tarihlerinde 20, 30, 40 cm sıra aralıklarında denemeye alınmıştır. Deneme Tesadüf Bloklarında Bölünen Bölünmüş Parseller deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre; Yenice 5-38 aspir çeşidinde sıra arası ortalaması olarak çeşit x ekim zamanı interaksiyonunda, en yüksek bitki boyu 115.06 cm ve bitki basma yandal sayısı 7.30 adet 1 Nisan'da yapılan ekim sonucu elde edilmiştir. 5-154 çeşidinde sıra arası ortalaması olarak bitki başına en yüksek tabla sayısı 15.72 adet bulunmuştur. Dinçer 5-1 18 çeşidinde en yüksek bin tohum ağırlığı 41.83 g olarak 1 Nisan'da yapılan ekimden elde edilirken, en yüksek hasat indeksi (% 26.81) ve tabladaki tohum sayısı (37.43 adet) 20 Nisan'da yapılan ekim sonucu bulunmuştur. Çeşitler ortalaması olarak ekim zamanı x sıra arası interaksiyonunda en yüksek bitki boyu 95.27 cm, bitki başına tabla sayısı 15.42 adet ve bin tohum ağırlığı 40.04 g 1 Nisan'da yapılan ekim ve 40 cm sıra arası mesafede saptanmıştır. Çeşitler arasında en yüksek tohum verimi 190.53 kg/da ile Yenice 5-38 çeşidinde 1 Nisan'da yapılan ekim ve 20 cm sıra arası mesafede elde edilmiştir. 5-154 çeşidinde ise en yüksek yağ oranı, 10 Nisan'da yapılan ekim ve 30 cm sıra arasında % 56.00 olarak bulunmuştur. 2001, 66 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF SUITABLE SOWING TIME, VARIETY AND ROW DISTANCE IN SAFFLOWER (Carthamus tinctorins L.) Yasemin SERGEK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Prof Dr. özer KOLSARICI This research was carried out to find out effects of the three different row distances and sowing time on the yield and yield components of three safflower varieties as a field trial at the Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Ankara in the year 1999. Yenice 5-38 (spineless), 5-154 (spiner) and Dinçer 5-118 (spineless) safflower varieties were sown by application of 20, 30, 40 cm row spacings ami three different sowing time on 1 April, 10 April and 20 April. According to results of this research: In cultivar Yenice 5-38, the highest plant height was 1 15.05 cm as row spacing mean in cultivar x sowing date interaction and secondary branch number per plant was 7.30 in 1 April sowing. In cultivar 5-154, the highest capitula number per plant was 15.72 as row spacing mean. While the highest thousand seed weight in cultivar Dinçer 5-118 was 41.83 g in 1 April sowing, the highest harvest index (26.81%) and the highest seed number in capitula (37.43) were obtained from 20 April sowing. As cultivars means, in sowing date x row spacing interaction, the highest plant height, capitula number per plant and thousand seed weight were 95.27 cm, 15.42 and 40.04 g respectively in 1 April sowing and 40 cm row spacing. Among the cultivars the highest seed yield was obtained as 190.53 kg/da from cultivar Yenice 5-38 sown on 1 April at 20 cm row spacing. In cultivar 5-154 sown 10 April at 30 cm row spacing, the highest oil ratio was 56.00%. 2001, 66 pages