Kızılcahamam Sey kaplıcalarının termal turizm açısından değerlendirilmesi
The Evaluation of Kızılcahamam-Sey baths in the framework of thermal tourism
- Tez No: 104557
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Termalizm, Termal Turizm, Termal Kür Merkezi, Kürist. Kür, Kaplıca ve Kızılcahamam - Sey Hamamları, Thermelism, thermal tourism, thermal cure center, curist, cure, bath (spa), Kızılcahamam - Sey Baths
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSAN TEZİ KIZILCAHAMAM SEY KAPLICALARININ TERMAL TURİZM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Didem GÖ YÜN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Nevin AKPINAR Bu çalışma termal kaynakların turizm açısından değerlendirilmesi ve peyzaj mimarlığı açısından konuya bir yaklaşım getirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada termal turizm etkinliklerine, dünyada ve Türkiye'de termal turizmin bu günkü durumuna ve termal turizm planlama ilkelerine yer verilmiştir. Kızılcahamam - Sey Hamamı Kaplıcaları'nda örneklenen çalışmada, alanın doğal ve kültürel özellikleri araştırılmış kaplıca kullanıcılarının sosyo - ekonomik yapısı ve talepleri bir anket ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak ise; Ankara metropolitan alanına yakın ve arkeolojik sit olan Kızılcahamam - Sey Hamamı Kaplıcaları'nın mevcut durumu, sorunları, bunların çözümleri ve kaynağın gelişim olanaklarına yer verilmiştir. Kızılcahamam - Sey Hamamı Kaplıcaları'nın çağdaş bir kür merkezi olarak planlanması ve bunun uygulamaya geçirilebilmesinin gerek Ankara metropolitan kent halkının termal turizm beklentilerinin karşılanması, gerekse yörenin sosyo - ekonomik kalkınması açısından önem taşıdığı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EVALUATION OF KIZILCAHAMAM - SEY BATHS IN THE FRAMEWORK OF THERMAL TOURÎSM Didem GÖ YÜN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nevin AKPTNAR This research carried out, for evaluating thermal resources from the tourism point of view and for creating an approach to the matter from the landscape architecture point of view. In this Study: thermal toursm activities, today's condition of thermal tourism in Turkey and around the world and planning principle of thermal tourism are discussed. Within the research, which the case is Kızılcahamam - Sey Baths, the area's natural and cultural features are studied as the bath (spa) users' socio - economic structure and their demands are evaluated by a questionn aire. As a result, Kızılcahamam - Sey Bath's; Which is an archeologic site and close to the metropolitan Ankara; present condition, problems and their solution as well as the resource's development possibilities are discussed. Planing the Sey Bath's as a contemporary cure center and it's application's importancy bath for answering Ankara citizen's expectation and for the area's socio - economic development are emphasized.