Jeopark ve jeoturizm kapsamında Mahkemeağcin yeraltı şehri ve Sey hamamı jeositlerinin (Kızılcahamam-Çamlıdere) peyzaj planlama ve peyzaj tasarımı yönünden değerlendirilmesi
The evaluation of Mahkemeagcin underground city and Sey bath geosite under (Kizilcahamam-Camlidere) geopark and geotourism projects via of landscape planning and landscape design
- Tez No: 483790
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURHAN KOÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Jeoturizm, Jeopark, Jeolojik Miras, Mahkemeağcin Yeraltı Jeositi ve Seyhamamı Jeositi, Geotourism, Geopark, Geological Heritage, Mahkemeağcin Underground City Geocide and Seyhamami Geocide
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Jeoparklar“Jeolojik Miras”adı verilen yeni bir kavram gündeme getirmişlerdir. Jeolojik Miras adı verilen bu gizemli oluşumlar bulundukları bölge için doğal zenginlik ve jeoturizm kaynağı durumundadırlar. Jeoturizm sayesinde bu alanlarda yaşayan halkın yerel ürünlerini pazarlaması fırsatı ile kırsal alanda kalkınma ve ekonomik gelişme sağlanmaktadır. İnsanlar doğayı tanıdıkça ve doğayla ilgili bilgileri arttıkça çevresine olan duyarlılıkları ve farkındalıklarıda artmaya başlar. Gelişen teknoloji ile birlikte şehir hayatının yoğun temposundan sıkılan ve dinlenme ihtiyacı duyan insanlar, boş zamanlarını daha verimli geçirmek için doğal alanlara ihtiyaç duyarlar. Jeolojik ve jeomorfolojik yapıların değişik örnekleri bilim insanları ve doğa severlere ilginç gelmektedir. Bu yüzden mevcuttaki jeoparkların düzenlenip insanların ihtiyaçlarını daha iyi karşılar duruma getirilmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada jeolojik ve jeomorfolojik yönleriyle Mahkemeağcin Yeraltı Jeositi ve Seyhamamı Jeositi incelenmiş; peyzaj planlaması ve tasarımı yönünden değerlendirilerek öneri projeler oluşturulmuştur. Çizimler yapılırken Coreldraw, AutoCAD 2014, Photoshop CS5, Sketch Up ve Lumion programları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Geoparks have brought about a new concept given in“Geological Heritage”. Geological Heritages' are mysterious formations and they are source of natural, wealth and geotourism for the region located in. People living in these areas are able to market their local product, rural and economic development is achieved thanks to the geotourism. When people become acquainted with nature and they become more aware of their surroundings and their awareness is increases. People who are squeezed by the intense tempo of city life with the developing technology they need natural spaces to rest and spend their free time more efficiently. Various examples of geological and geomorphological structures are interesting for scientists and nature lovers. Therefore, existing geoparks need to be arranged to better meet people's needs. Mahkemeağcin Underground City Geocide and Seyhamami Geocide were examined by geological and geomorphological aspects and proposal projects were prepared by evaluating in terms of landscape planning and design. Coreldraw, AutoCAD 2014, Photoshop CS5, Sketch Up and Lumion programs were used for drawing.