Yayılı izge teknikleri kullanılan kablosuz bir yerel alan ağında video iletimi
Video transmission in a wireless local area network using spread spectrum techniques
  1. Tez No: 104577
  2. Yazar: H.ORKUN ZORBA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜMTAZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kablosuz yerel alan ağı, yayılı izge teknikleri, düşük hızlı video iletimi
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET Doktora Tezi YAYILI İZGE TEKNİKLERİ KULLANILAN KABLOSUZ BİR YEREL ALAN AĞINDA VİDEO İLETİMİ H.Orkun ZORBA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Mümtaz YILMAZ Bu tez çalışmasında, kablosuz bir yerel alan ağı olarak modellenen iletim ortamında düşük hızlı video işaretleri iletilmektedir. İletişim sistemi kaynak ve kanal kodlayıcı, iletim kanalı, kaynak ve kanal dekodlayıcı aşamalarının tamamının içerildiği bir bütün olarak tasarlanmıştır. Kablosuz yerel alan ağında video iletimi için altband kodlamaya dayalı birleşik bir kaynak/kanal kodlama yapısı kullanılmıştır. Bu yapı ile, video dizisinin önemli bilgilerini taşıyan en düşük altbandlann daha iyi korunduğu eşit olmayan bir hata koruma, kaynak ve kanal kodlayıcılar için optimum bit dağıtımı ve farklı iletişim kalitelerinde farklı çözünürlükler sunan ölçeklenebilirlik özellikleri sağlanmıştır. Kaynak ve kanal kodlayıcılara ve kaynak kodlama adımında her bir altbanda atanması gereken bitlerin oranı, nicemleme seviyeleri ve ileri hata düzeltme kodlarının uzunlukları değiştirilerek belirlenmiştir. Kablosuz bir yerel alan ağı tasarımında kullanılacak parametreler belirlenerek, veri, ses, imge ve video bilgilerinin iletildiği, açık alan ve yan açık alanlarda kullanılabilecek, yüksek hızlı, güvenli, iletim kanalı bozulmalarının en aza indirgendiği bir ağ modeli geliştirilmiştir. İletim kanalı bozulmalarını giderme ve sayısal iletişimde sağladığı diğer yararlar gözönünde bulundurularak doğrudan dizili bir yayılı izge kullanılmıştır. İleri hata düzeltme için çoğuşma hatalarını giderebilme yeteneği gözönünde bulundurularak Reed-Solomon kodlan kullanılmıştır. Çalışmada kablosuz bir yerel alan ağında düşük hızlı video işaretlerinin iletilmesi için oluşturulan birleşik kodlama yapısı, standartların geliştirme ve iyileştirme çalışmalarında önerdikleri yapılarla ve mevcut diğer kodlama yapılarıyla karşılaştırılmakta ve sağlanan yararlar belirtilmektedir. 2001, 162 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis VIDEO TRANSMISSION IN A WIRELESS LOCAL AREA NETWORK USING SPREAD SPECTRUM TECHNIQUES H.Orkım ZORBA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Mümtaz YILMAZ In this thesis, low bit-rate video transmission is performed in a transmission media modelled as a wireless local area network. The communication system used has been designed as a whole, including source and channel coder, transmission channel, source and channel decoder. A subband based joint source/channel coding scheme is used to transmit video in this wireless local area network. Three main properties have been achieved by using this structure: An unequal error protection where the lowest subbands that carry the most important video information are better protected, an optimum bit allocation for the source and channel coders and a scalability property that provides various resolutions for different communication qualities. Bit rates of both source/channel coders and subbands in source coder are determined by modifying the levels of quantizer and the lengths of forward error correction codes. The parameters that should be employed in designing a high speed wireless local area network are determined in which data, audio, image and low bit- rate video signals are transmitted, channel impairments are minimized and open and semi-open areas are selected. A direct-sequence spread spectrum technique is utilised to combat channel impairments as it holds various useful features in digital communication. Reed-Solomon coding is'employed for forward error correction as it successfully reduces burst errors. The joint coding scheme developed for video transmission in a wireless local area network in this work is compared with the schemes that were proposed while developing and improving the standards and other existing coding schemes as well. 2001, 162 pages Key Words : Wireless local area network, spread spectrum, low bit-rate video transmission.