Orta Anadolu bağlarında taç uru'na neden olan agrobacterium vitis'in bölgesel dağılımı ve bazı biyolojik özellikleri üzerine araştırmalar
Researches on regional dissemination and some biological charactersitics of agrobacterium vitis causing crown gall on grapevines in Central Anatolia
- Tez No: 104597
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH MADEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Agrobaaerium vitis, grapevine, F2/5, cultivar and rootstock reaction
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Doktora Tezi ORTA ANADOLU BAĞLARINDA TAÇ URU' NA NEDEN OLAN Agrobaaerium vitis'İN BÖLGESEL DAĞILIMI VE BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Nihal ARGUN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Salih MADEN Orta Anadolu'da. Ankara, Kırıkkale, Konya, Karaman ve Nevşehir illerinde 1000 da üzerinde bağ alanı olan 55 köy Agrobaaerium vitis yönünden incelenmiş, bunlardan 6' sı Ankara, 7' si Nevşehir, 9' u Konya, 2' si Kırıkkale ve 3' ü Karaman'a ait olmak üzere toplam 27 köyün bağlarının adı geçen bakteri ile bulaşık olduğu tesbit edilmiştir. Bir yaşlı dallardan öz su ekstraksiyonu ve hasta bitki urlarının parçalanması yoluyla yapılan iki farklı teknik karşılaştırılmış ve taze olması koşulu ile yılın her döneminde alınan urlardan yapılan izolasyonlarda daha fazla izolat elde edilmiştir. Ancak taze urların, en yoğun şekilde bahar aylarında oluştuğu gözlenmiştir. İzolasyonlar sonucu; ikisi özsudan olmak üzere toplam 57 A. vitis izolaü elde edilmiş ve hepsinin asma dallarında ur, sürgün ve kökte nekroz ve ayrıca tütünde aşın duyarlılık reaksiyonu (HR) oluşturduğu belirlenmiştir. Daha önceden biyolojik kontrol ajanı olduğu bilinen F 2/5 (patojen olmayan A. vitis) sera koşullarında elde edilen tüm izolatlara karşı denenmiştir. Adı geçen biyolojik kontrol ajanı olan A. viıis patojen tüm izolatlann asmadaki ur oluşturma kapasitesini çok büyük oranda engellemiştir. Asmada ur oluşturma yeteneklerinin incelenmesi sırasında, oluşturduğu ur büyüklüğüne göre en virulent izolat olarak belirlenen Tr2, Orta Anadolu Bölgesi' nde yaygın üretimi yapılan üzüm çeşit ve anaçlarına inokule edilerek bunların reaksiyonları belirlenmiştir. Sonuçta; Hafızali ve Cardinal üzüm çeşitlerinde ur oluşmazken. Alicante Bouschet ve Kadın Parmağı en duyarlı çeşitler olarak bulunmuştur. Anaçlann çeşitlere göre daha dayanıklı olduğu, 44-53 M ve 1 103 P'nin ise denen diğer anaçlara göre daha dayanıklı olduğu tesbit edilmiştir. 2001, 84 sayfa ANAHTAR KELİMELER; Agrobaaerium vitis, asma, F2/5, çeşit ve anaç reaksiyonu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis RESEARCHES ON REGIONAL DISSEMINATION AND SOME BIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF Agrobaaerium ritis CAUSING CROWN GALL ON GRAPEVINES IN CENTRAL ANATOLIA Nihal ARGUN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Salih MADEN Crown gall on grapevines was searched at 55 villages of Ankara, Kınkkale, Konya, Karaman and Nevşehir provinces in Central Anatolia and 6, 2, 9, 3, 7 villages of those provinces were found infected respectively. Two different isolation methods, crushing of fresh galls in water and vacuum extraction of sap of the canes, were compared. More recovery of the bacterium was obtained from the fresh galls. As a result of these isolations, totally 57 Agrobaaerium viris isolates, 2 of which is from sap were obtained. All the isolates caused galls on grape canes, necrosis on the shoots and roots of grapevines also HR on tobacco plants. F2/5 (non-pathogen A. viris) known as a biological control agent was tested against all the obtained isolates in greenhouse. F2/5 inhibited tumorigenicity of almost all the isolates on grape. The reactions of common grape cultivars and rootstocks in Central Anatolia were determined by inoculating with the most virulent isolate as to size of galls on grape, Tr2. Consequently, no galls formed on cultivars of Hafizali and Cardinal. However Alicante Bouschet and Kadın Parmağı were found the most susceptible. Rootstocks were more resistant than cultivars, 44-53 M and 11 03 P were found more resistant than the other rootstocks in assay. 2001, 84 pages