Predictors of expressed emotion in families of schizophrenic patients
Şizofren hastaların ailelerinde duygu dışavurumunun yordayıcıları
- Tez No: 105041
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KARANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Duygu Dışavurumu, Relaps, Hasta Yakınları vı, Schizophrenia, Expressed Emotion, Relapse, Caregivers IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz ŞİZOFREN HASTALARIN AİLELERİNDE DUYGU DIŞAVURUMUNUN YORDAYICILARI İNANDILAR, Hicran M.S., Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. A. Nur-ay KARANCİ Haziran 2001, 79 sayfa Bu çalışmanın -amacı, Türk şizofreni hasta yakınlarındaki duygu dışavurumunun iki boyutu olan Eleştirel/Düşmanca Tutumun (E/DT) ve Aşın Duygusal Düşkünlüğün {ADD) yordayicilarini araştırmaktır. Bu çalışmada, hasta yakınının ve hastanın sosyodemografik özelliklerinin, hastalık ile ilgili değişkenlerin, hastalıkla ilgili semptom davranışların oluş sıklığının, hasta yakınının hastanın semptom davranışlarıyla ne kadar iyi başa çıkabildiği ile ilgili algısının, hastanın davranışlarının hasta yakınını ne kadar rahatsız ettiğinin, hasta yakınının semptom davranışların hasta tarafından kontrol edilebileceği ile ilgili algısının ve hasta yakınının hastalığın ortaya çıkış «edeni ile ilgili atıflarının E/DT'u ve ADD'u yordamadaki değerlerine bakılmıştır.Çalışmaya Dışkapı Sosyal Sigortalar Hastanesi Psikiyatri Servisinde ve Ankara Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği Kapalı Kadın ve Erkek Katlarında yatan hastaların toplam 72 yakını katılmıştır. Araştırmada kullanılan araç dört bölümden oluşmaktadır ve araştırmacı tarafından hasta yakınlarına bireysel olarak uygulanmıştır. Hasta yalanlan ile yapılan görüşmeler ortalama bir saat sürmüştür ve veri toplama aşaması yaklaşık bir yılda tamamlanmıştır. Çalışmanın sonucunda, E/DT ve ADD boyutlarının yordayıcılan incelendiğinde, hasta yakınının algıladığı semptom davranışlarla başa çıkma düzeyinin düşük -ohnasaun ve -semptom 4avr-aaışlannın sıklıkla görülmesinin E/DT düzeyini yordadığı görülmüştür. Hastanın yaşadığı evdeki kişi sayısının fazla olması, hasta yakınının hastanın -annesi, babası ya da -eşi -olması, hasta yakınının algıladığı semptom davranışlarla başa çıkma düzeyinin yüksek olması ve hasta yakınının hastalığın semptomlarından duyduğu rahatsızlık düzeyinin yüksek olması ADD'u yordamaktadır Tartışma bölümünde, çalışmanın bulguları ilgili literatür ışığında tartışılmış ve çalışmanın zayıf yönleri, klinik göstergeleri ve bundan sonra yapılabilecek çalışmalar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTORS OF EXPRESSED EMOTION IN FAMILIES OF SCHIZOPHRENIC PATIENTS İNANDILAR, Hicran M.S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. A. Nuray KARANCİ June, 2001, 79 pages The main aim of this study was to examine the predictors of two dimensions of Expressed Emotion, namely Criticism/Hostility (C/H) and Emotional Overinvolvement (EOl) for the major caregivers of Turkish schizophrenic inpatients. The sociodemographic characteristics of patients and caregivers, illness related variables, caregivers' perceptions of frequency of symptom behaviors, distress, coping and control of symptom behaviors by the patient, and finally attributions on causes of the disorder were used as predictors of C/H and EOI. mSeventy two primary caregivers of schizophrenic patients, who were hospitalized in Male and Female Services of Psychiatry Clinic in Faculty of Medicine of Ankara University and in Psychiatry Service of Dışkapı Social Insurance Hospital, participated in this study. The research instrument consisted of four parts and it was administered individually by the researcher. The interviews took approximately one hour, and data collection process continued almost a year. The results of study revealed that, a perception of failure to cope with patients' symptom behaviors and perceiving higher frequency of symptom behaviors predicted C/H level of the caregivers. High number of individuals in the household of the patient, being a mother, being a father, being a spouse, high perceived coping level and distress level of the caregivers predicted EOl level of the caregivers. The results of the study were discussed in the light of the literature, and shortcomings of the study, clinical implications and directions for future research were presented in discussion part.