Spiritual deformation in Flannery O'Connor's The violent Beer it Away and Peter Shaffer's Equus
Flannery O'Connor'ın The Violent Bear it Away Peter Shaffer'in Equus adlı yapıtlarında tinsel çarpıklık
  1. Tez No: 105040
  2. Yazar: EKİF ÖZTABAK AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tinsellik, grotesk, şiddet, somut dil, ritüel, sağaltıcı sanat. IV, Spirituality, the grotesque, violence, concrete language, ritual, therapeutic art. Ill
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz FLANNERY O'CONNOR'IN THE VIOLENT BEAR IT AWAY VE PETER SHAFFER'IN EQUUS ADLI YAPITLARINDA TINSEL ÇARPIKLIK Öztabak Avcı, Elif Yüksek Lisans, İngiliz Edebiyatı Programı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Sevda Çalışkan Temmuz 2001, 114 sayfa Bu tez modern toplumlardaki tinsel fakirlik nedeniyle ortaya çıkan çarpıklıkları, Flannery O'Connor'ın The Violent Bear It Away adlı romanı ile Peter Shaffer'ın Equus adlı oyununu karşılaştırarak ele almaktadır. Bu karşılaştırma hem içerik hem de teknik açısından yapılmaktadır. Bu çalışma, her iki eserde de tinselliğin hayatın olmazsa olmaz bir parçası olduğu düşüncesinin vurgulandığını ve bu nedenle de hem O'Connor'ın hem de Shaffer'ın, eserleri aracılığıyla, tinsellik anlamında sakatlanmış olan okuyucuları/izleyicileri üzerinde sağaltıcı bir etki yaratmayı hedeflediklerini savunmaktadır. Bu etkiyi yaratmak için her iki yazar da grotesk, şiddet ve somut dil gibi ortak araç ve tekniklere başvururlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPIRITUAL DEFORMATION IN FLANNERY O'CONNOR'S THE VIOLENT BEAR IT AWAY AND PETER SHAFFER'S EQUUS Öztabak Avcı, Elif M.A., Programme in English Literature Supervisor: Prof.Dr.Sevda Çalışkan July 2001, 114 pages This thesis is a comparative study of Flannery O'Connor's The Violent Bear It Away and Peter Shaffer's Equus in terms of the spiritual deformation found in modern societies. This comparison is both thematic and technical. The main argument of this study is that in both works spirituality is presented as an indispensable part of life. Therefore, both writers attempt to create a therapeutic effect on their spiritually- maimed audience. To heal the audience of its malady, both works use common tools and techniques such as the grotesque, violence and concrete language.