İntihar davranışı ile başvuran ergenlerin sosyal kognisyon ve nörobilişsel özelliklerinin intihar davranışı göstermeyen depresyon tanılı ergenler ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
A comparison of the social cognition and neurocognitive characteristics of adolescents with suicide behavior, adolescent with depression and healthy controls
  1. Tez No: 778929
  2. Yazar: BÜŞRA ECE YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK ERAY ÇAMLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Major Depresif Bozukluk, İntihar, Nörobiliş, Sosyal Kognisyon, Major Depressive Disorder, Suicide, Neurocognition, Social Cognition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Çalışmamızda, çocuk psikiyatri polikliniği ve çocuk acil servise başvuran intihar davranışı gösteren ve göstermeyen depresyon tanılı ergenlerde, intihar davranışını yordayan faktörlerin farklı veri toplama araçları ile değerlendirilmesi, ayrıca gruplara Pensilvanya Üniversitesi Bilgisayarlı Nörobilişsel Test Bataryası (Penn CNB) uygulanarak sosyal kognisyon ve nörobilişsel özelliklerinin birbirleriyle ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması ve böylece sosyal kognisyon ve nörobilişsel işlevlerin bir intihar davranışı modeli tahmini geliştirerek gelecekteki intihar girişimlerini öngörüp öngörmediğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmamıza Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Çocuk Acil Servis'i ve Çocuk ve Ergen Psikiyatri Polikliniği'ne başvuran 3 grup dahil edilmiştir. Vaka grupları olarak; Major Depresif Bozukluk (MDB) tanısı alan ve son 3 ay içinde intihar girişiminde bulunan veya son 1 aydır plan ve niyet içeren intihar düşüncesi olan ergenler (grup 1); Major Depresyon tanısı alan ve intihar davranışı göstermeyen ve son 1 aydır plan ve niyet içeren intihar düşüncesi olmayan ergenler (grup 2) dahil edilmiştir. Hastalara MDB tanısı; hasta ve aile ile yapılan görüşmelerde psikiyatrik muayene ve Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli DSM-V (ÇDŞG-ŞY-DSM-5-T) yarı yapılandırılmış görüşmesi ve Çocuk Depresyon Derecelendirme Ölçeği-Revize (ÇDDÖ-R) yarı yapılandırılmış görüşme formu ile değerlendirilerek konulmuştur. Hastaların intihar düşüncesi, düşüncelerin yoğunluğu ve intihar girişimi Columbia İntihar Şiddetini Derecelendirme Ölçeği (C-İŞDÖ) yarı yapılandırılmış görüşme formu ve intihar düşünceleri ve olasılığı ise İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) kullanılarak değerlendirilmiştir. Katılımcılara ayrıca dürtüselliği değerlendirmek amacıyla UPPS-P Dürtüsel Davranış Ölçeği Kısa Versiyonu (S-UPPS-P), anksiyete ve depresyon belirtilerini değerlendirmek için Çocuklar için Anksiyete ve Depresyon ölçeği (ÇADÖ-Y), katılımcının hayatındaki en etkili kişinin algılanan duygu dışavurumunu değerlendirmek için Ergenlerde Kısaltılmış Duygu Dışavurum Ölçeği (KDDD) ve öfke patlamalarının ve sinirli ruh halinin sıklığını, süresini ve şiddetini değerlendirmek için Klinisyen Tarafından Derecelendirilmiş Öfke ve İrritabilite Ölçeği (CL-ARI) yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Katılımcıların nörobilişsel işlevleri Pensilvanya Üniversitesi Bilgisayarlı Nörobilişsel Test Bataryası (Penn CNB) ile değerlendirilmiş olup, sosyal kognisyon düzeylerini değerlendirmek amacıyla katılımcılara Otizm Spektrum Tarama Ölçeği (OSTÖ) ve Pensilvanya Üniversitesi Bilgisayarlı Nörobilişsel Test Bataryası (Penn CNB) uygulanmıştır. Gruplar birbirleriyle ve çalışmaya dahil edilen son grup olan sağlıklı kontrollerle (grup 3) karşılaştırılmıştır. İntihar davranışı gösteren ve göstermeyen MDB tanılı ergenlerin nörobilişsel ve sosyal kognitif performanslarında kontrol grubundan anlamlı düzeyde düşüklük saptanırken iki depresyon grubundaki katılımcıların sosyal kognisyon ve nörobilişsel işlevlerinde anlamlı düzeyde farklılık olmadığı tespit edildi. İntihar davranışının yordayıcılarına bakıldığında ise yalnızca İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) puanlarındaki artışın bu davranışı yordadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to evaluate the predictive factors of suicidal behavior with different data collection tools and also by applying the University of Pennsylvania Computerized Neurocognitive Test Battery (Penn CNB) in adolescents with depression with and without suicidal behavior who applied to the child psychiatry outpatient clinic and pediatric emergency department, and to compare their social cognition and neurocognitive characteristics with each other. Three groups who applied to Bursa Uludag University Medical Faculty Hospital Department of Pediatric Emergency Service and Child and Adolescent Psychiatry were included in our study. As case groups; Adolescents diagnosed with Major Depressive Disorder (MDD) who have attempted suicide in the last 3 months or have had suicidal ideation with a plan and intention for the last 1 month (group 1); Adolescents who were diagnosed with Major Depression and did not show suicidal behavior and did not have suicidal thoughts with plans and intentions for the past 1 month (group 2) were included. The patients were diagnosed with MDD; Psychiatric examination and Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children Present and Lifetime Version DSM-5-T (K-SADS-PL-DSM-5-T) DSM-V semi-structured interview and Child Depression Rating Scale-Revised (CDRS-R) semi-structured form were evaluated in interviews with patients and families. Suicide attempts, suicidal ideation and intensity of thoughts of the patients were evaluated using the Columbia Suicide Severity Rating Scale (C-SSRS) semi-structured interview form and and suicidal thoughts and probability of suicide were evaluated using the Suicide Probability Scale (SPS). Participants were also provided with the UPPS-P Impulsive Behavior Scale Short Version (S-UPPS-P) to assess impulsivity, the The Revised Child Anxiety and Depression Scale (RCADS) to assess symptoms of anxiety and depression. Adolescents were evaluated with Shortened Level of Expressed Emotion Scale (EE) to evaluate the perceived emotional expression of the most influential person in the participant's life and were applied with the Clinician Affective Reactivity Index (CL-ARI) semi-structured interview form to evaluate the frequency, duration and severity of anger outbursts and irritable moods.The neurocognitive functions of the participants were evaluated with the University of Pennsylvania Computerized Neurocognitive Test Battery (Penn CNB), and the Autism Spectrum Screening Questionnaire (ASSQ) and the University of Pennsylvania Computerized Neurocognitive Test Battery (Penn CNB) were applied to the participants in order to evaluate their social cognition performance. The patient groups were compared with each other and with the healthy controls (group 3). While the neurocognitive and social cognitive performances of adolescents with MDD with and without suicide behavior were found to be significantly lower than the control group, there was no significant difference in the social cognition and neurocognitive functions of the participants in the two depression groups. When the predictors of suicidal behavior were examined, it was found that only the increase in the Suicide Probability Scale (SPS) scores predicted this behavior.