Impacts of World Bank's urban development on urban planning system in Turkey
Dünya Bankası'nın kentsel gelişme modelinin Türkiye'deki kent planlama sistemi üzerine etkileri
  1. Tez No: 105045
  2. Yazar: AYSİN TEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY KESKİNOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dünya Bankası'nın Kentsel Gelişme Modeli, Kredi ve Borçlar, Kredi Koşulları, Özelleştirme, Plan Değişiklikleri ve Kent Planlama Sistemi VI, World Bank's Urban Development Model, Credit and Loans, Credit Conditions, Privatization, Plan Modifications and Urban Planning System IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
oz DÜNYA BANKASI'NIN KENTSEL GELİŞME MODELİNİN TÜRKİYE'DEKİ KENT PLANLAMA SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Tektaş, Aysin Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Çağatay Keskinok Haziran 2001, 179 sayfa Bu çalışma, Dünya Bankası'nın finansal araçlarla desteklediği Kentsel Gelişme Modelinin Türkiye'deki kent planlama sistemi üzerine etkilerini incelemiştir. İlk önce, modelin genel çerçevesi, amaçları ve kent planlama süreci için önerileri incelenmiştir. Sonra, bu çalışmada modelin Dünya Bankası'nın kredi ve kredi koşulları aracılığıyla hayata geçiş sürecini tartışılmıştır. Ayrıca, kredilerin sektörel dağılımı ve kredi koşulu olan özelleştirmenin kent planlama disiplinine ve kurumsal yapısı üzerine etkileri incelenmiştir. Son olarak, modelin etkinlik düzeyi, Türkiye'de plandeğişikliklerinin tarihsel gelişimi ve niteliği üzerine yapılan inceleme ile değerlendirilmiştir. Çalışmada, Ankara, kenti çalışma alanı olarak seçilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPACTS of WORLD BANK'S URBAN DEVELOPMENT MODEL on URBAN PLANNING SYSTEM in TURKEY Tektaş, Aysin M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Doç. Dr. H.Çağatay Keskinok June 2001, 179 pages This thesis analyzes impacts of World Bank's Urban Development Model supported by financial tools on urban planning system in Turkey. Firstly, framework of the Model, objectives and proposals of the Model for the urban planning process will be examined. Then, this study discusses process of putting into practice of the Model through credit and credit conditions. Also, sectoral distribution of credits and impacts of privatization as a credit condition on discipline of urban planning and institutional structure of planning will be examined. Lastly, the effectiveness level of iiithe Model will be evaluated by making comparative study on historical development and quality of plan modifications in Turkey. And, in the thesis, the city of Ankara is chosen as a study case.