A Hermeneutic reconstruction of the idea of the good
İyi düşüncesinin hermeneutik tasarımı
  1. Tez No: 105055
  2. Yazar: ALİM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ERGÜDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İyi, hermeneutik, felsefi hermeneutik, etik, felsefi etik, dil, gelenek, anlama, tarihsel bilinç, phronesis, ethos, us VI, good, hermeneutics, philosophical hermeneutics, ethics, philosophical ethics, language, tradition, understanding, effective-historical consciousness, phronesis, ethos, reason IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmanın amacı 'iyi' sorununu araştırmak ve bunu hermeneutik olarak adlandırdığımız yorumsamacı felsefe çerçevesinde çözümlemektir. Bundan dolayı, temel amacımız hermeneutik ve etik arasındaki Hisliyi inceleyerek, 'iyi' düşüncesini hermeneutik bir çerçevede yeniden oluşturmaktır. Bu amaca ulaşabilmek için felsefi etik kavramı, Gadamer'in felsefi hermeneutik'i temelinde ve büyük eseri Yöntem ve Doğruluca göndermede bulunularak geliştirilmeye çalışıldı. Sorunu, hermeneutiği pratik felsefe olarak sunarak çözüme kavuşturmaya çalıştık. Böylece, diyalektik-dialojik bir model tasarlama olanağı oluşmuştur. Bu modelin ayırdedici özelliği, araştırmayı yönlendiren sürekli bir konuya sahip olduğundan, bilgi kuramsal gerekçelendirmelere başvurmadan işlemesidir. Bu konu 'iyi' düşüncesiyle etkileşim içinde olan 'insansı iyi' düşüncesidir.Sonlu insan bu düşünceyi diyalog ortamının belirsizliği ve sonsuzluğu içinde yakalayabilir.
Özet (Çeviri)
The goal of the present dissertation is to study the problem of the good and reconstruct it upon the ground of the interpretive philosophy which we call hermeneutics. Therefore, our primary aim is to investigate the relationship between ethics and hermeneutics and then try to reconstruct the idea of the good in a hermeneutic manner. I shall develop a hermeneutic conception of philosophical ethics, based on H. G. Gadamer's philosophical hermeneutics by focusing on his magnum opus Truth and Method. The problem is resolved by employing hermeneutics as practical philosophy, by means of which it becomes possible to devise a dialectical-dialogical model. It is the peculiar feature of that model that it functions without a foundation in the sense of epistemological justification, since it always has a subject-matter with which we are occupied. This msubject-matter is the human good in relation to the good in itself, which can be captured by finite humans within the indeterminacy and infinity of dialogue.