A Framework for understanding 'modernism' in architecture, and architecture as a field of knowledge
- Tez No: 7281
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK PAMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Modernism in architecture» architectural theory, critical rationalism, hermeneutics, epistemology, myth and myth-making, mystification, empiricism, rationalism, enlightenment. - IV
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 324
Özet
ÖZET MİMARLIK ALANINDA“ MODERN t SM”Î VE BÎR BÎLGÎ ALANI OLARAK MİMARLI?I ANLAMAK t CİN BÎLGÎ KURAMSAL VE KAVRAMSAL BÎR ÇERÇEVE AKÖZER (NUBAY), Emel Doktora Tezi, Mimarlık Fakültesi Tez Yöneticisi: Doc.Dr. Haluk Pamir Aralık 1989, 238 sayfa Mimari düşüncede“Moderni zm”, belirli zihinsel eğilimler ve alışkanlıklar yoluyla, bu arada bilginin ve kaynaklarının mi t osl astın İması aracılığıyla“mitos”un (genel olarak, gerçekliğin düşünce - öncesi tasarımlarının) kalıcılaşması olarak yorumlanabilir.“Mitos”un kalıcılaşması gerek felse-fe ve bilim, gerekse sanat, kısacası“evrensel kültür”karşısındaki“modern”yabancılaşmanın kaynağıdır.“Evrensel kültür”, hem insan usunun kendini açımladığı tarihsel süreç, hem de bu sürecin ürünü olarak, her türlü yeniden yapılandırma ve mimarlık etkinliğinin de gerçek temelidir. însan zihninin evrensel kültür sürecinde attığı en belirleyici adım,“idaa”nın“imge”den,“anlaşılır”olanı.ri“duyulur”olandan ayırt edilmesi ve bunlar arasındaki diyalektik ilişkinin ortaya çıkarılmasıdır. Eleştirel uscu gelenek, bilginin, belirli bir otoritenin tekelinde sayılıp yücel til mekten ve bir erk aracı olarak görülmekten çıkıp mitostan arındırılmasını ve insanlığın ortak mülkiyetine sunulmasını sağlayan bu epistemolojik sıçramayla birlikte doğmuştur. însan zihninin gerek kendi ürünleri üzerinde, gerekse yaratıcı etkinliğin, salt özanlatımı asmanın ve“anlama”nm yapısı ile“ anlamı üzerine düşünmeye başlamasıyla entelektüel olgunluğaerişilmiştir. Mimarlık alanında bu dönüm noktasını gerçekleştiren, mimari bilgiyi mitostan arındırmaya girişen ilk yasar Vitruvius* tur. Buna karşılık ”modern“ mimari düşünce, bir yandan Aydınlanma'nın ”idea“ karşısındaki önyargısını, öbür yandan da bilgiyi erk olarak gören mitolojik bilgi kavramını miras edinmiştir. Ayrıca her ikisi de özünde usdısı olan Yeni- Platanculuk ile Teasa-Fiyi -Farklı bir görünümle sunan ”yanlış“ bilgi kuramlarını, popüler adıyla ”Usçuluğu“ ve ”Deneyci 1 i Şii“ özümlemiştir. ”Modern“ mimari düşüncenin, başlangıçta ”mitos“u yenmeyi öngörmesine karşın ona yenik düşmesinin nedeni budur. ”Idea“ları ya mitoslastıran ya da yadsıyan ”modern“ yaklaşımın mantıksal sonuçlarından biri de gerek yazılı yapıtların gerekse sanat ve mimarlık ürünlerinin yorumlanmasında ortaya çıkan ”meşruiyet bunal ımı“dır. ”Mitos“u asmak için asıl gerekli olan, yeni araçlar ve yöntemler değil, mimari düşünceyi evrensel kültürle, insan zihninin her türlü yaratısını ”okuma“nın ortak temeliyle bağdaştırmayı sağlayacak bir epistemolojik sıçramadır. Bu bağlamda okunduğunda, Vitruvius ve Krier'in yapıtları,,mitos”urı kalıcılaşmasını kırmaya yönelik kararlı bir çabayı ortaya koyarken, Terragni, Kahn, Wren, Viol let le Due, itten, Doesburg ve Le Corbusier'nin yapıtları“modern”zihnin kararsızlıklarını ve sonunda“mitos”a boyun eğişini di savurmaktadır. Anahtar kelimeler? Mimarlıkta modernizm, mimarlık kuramı, eleştirel usçuluk, hermenö'tik, epistemoloji, mitos ve mitos yaratma, mi tosl astırma, Deneyci 1 i k, Usçul uk, Aydınlanma. Eülim dalı sayısal kodu s 6. 0 1.01 »01 VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A FRAMEWORK FOR UNDERSTANDING“MODERN İSM İN ARCHITECTURE, AND ARCHITECTURE AS A FIELD OF KNOWLEDGE AKÖZER (NUGAY), Emel Ph.D. in Architecture Supervisors Assoc. Prof.Dr. Haluk Pamir December 1989, 288 pages ”Modernism“ in architectural thought can be interpreted as the persistence of ”myth“ (a common name for the pre- reflective representations of reality) through certain mental dispositions and habits, including mystification of knowledge and its sources. The persistence of ”myth“ gave birth to the ”modern“ alienation to philosophy and science as well as art, in short, to universal culture which is both the historical process through which human reason unfolds itself and the product of this process, and the true basis of any act of reconstruction and architecture. The most significant achievement of the human mind through the process of universal culture is the distinction of the ”idea“ from the ”image“, the ”intelligible“ from the ”sensible“, and the discovery of the dialectical relationship between them. The critical rationalist tradition emerged with this epi sternal ogical shift owing to which knowledge ceased to be venerated as a possession of some authority and as a means to power, was demystified, and rendered the common property of humanity. Intellectual maturity was attained when the. human mind began to reflect on its own creations and on the nature and significance of the creative activity, of going beyond mere self -expression, and of understanding. iiiIn the field of architecture this reflective turn was achieved by Vitruvius, the first author who attempted to demystify architectural knowledge. The ”modern“ architectural thought, however, inherited the Enlightenment's prejudice- against ”idea“ as well as the mythical conception of knowledge as power. It also appropriated the so-called ”Rationalism“ and ”Empiricism“, ”false“ theories of knowledge which disguise two essentially irrational positions, Neo- Platonism and Theosophy. This is why it surrendered to ”myth“, despite its initial contention to overcome the latter. A logical consequence of the ”modern“ mystification or denial of ideas is a ”legitimation crisis“ in interpreting written works as well as works of art and architecture. What is essential for surpassing ”myth“ is not new procedures and methods, but an epi sternal ogical shift that would reconcile architectural thought with universal culture - the common ground of ”reading“ any creation of the human mind. When read within this context, the works of Vitruvius and Krier reveal a resolute attempt to break the persistence of myth, while those of Terragni and Kahn, Wren, Viol let-le-Duc, Itten, Doesburg and Le Corbusier betray the perplexities of the ”modern“ mind and its ultimate submission to ”myth".