The Elusive relationship between income inequality and growth
Gelir eşitsizliği ile büyüme arasındaki belirlenemeyen ilişki
  1. Tez No: 105054
  2. Yazar: SEÇİL AYSED KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Eşitsizliği, Büyüme, Beşeri Sermaye iv, Income Inequality, Growth, Human Capital in
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
oz GELİR EŞİTSİZLİĞİ İLE BUYUME ARASINDAKİ BELİRLENEMEYEN İLİŞKİ Kaya, Seçil Aysed Master, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Hakan Ercan Ocak 2001, 64 sayfa Bu çalışma, gelir eşitsizliğiyle büyüme arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Genellikle, gelir eşitsizliğinin büyümeyi olumsuz etkilediği düşünülmüştür. Gelir eşitsizliği ile ekonomik büyüme arasında pozitif ilişki olduğuna dair teorik literatür olmasına rağmen, ampirik çalışmalar bu görüşü desteklememektedir. Bununla birlikte, son zamanlarda, gelir eşitsizliği ile büyüme arasında pozitif ilişki olduğu görüşü, gelir eşitsizliği üzerine daha iyi verilere dayanarak ampirik olarak da iddia edilmiştir. Bu çalışma eşitsizlik ve büyüme arasındaki bağlantıyı aynı gelir eşitsizliği verilerini ve panel ölçme tekniğini kullanarak tekrar değerlendirir. Örnek 1960-1995 dönemi için 79 ülkeyi içerir. Sonuçlar gelir eşitsizliği ile büyüme arasında önemli bir ilişki göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ELUSIVE RELATIONSHIP BETWEEN INCOME INEQUALITY AND GROWTH Kaya, Seçil Aysed M.S., Department of Economics Supervisor: Assoc. Dr. Hakan Ercan January 2001, 64 pages This thesis investigates the relationship between income inequality and economic growth. It is generally believed that inequality has a negative relationship with growth. Although there is some theoretical literature on the positive relationship between inequality and economic performance, empirical studies did not support this view. Very recently, however, the belief that income inequality is negatively related to growth was challenged on empirical grounds as well, depending on an improved data set on income inequality. This study reassesses the link between inequality and growth by using the very same data set on income inequality and a panel estimation technique. Sample consists of 79 countries for the period 1960-1995. Results do not suggest a significant relationship between inequality and economic growth.