Utilization of information systems and technologies in foodservice sector
Hazır yiyecek sektöründe bilgi sistemleri ve bilgi teknolojileri kullanımı
  1. Tez No: 105066
  2. Yazar: VOLKAN CILGA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Food Hygiene and Technology, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Hazır Yiyecek Sektörü, Bilgi Sistemleri, Bilgi Teknolojileri iv, Foodservice Sector, Information Systems, Information Technologies iii
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz HAZIR YİYECEK SEKTÖRÜNDE BİLGİ SİSTEMLERİ VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI Cılga, Volkan Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erol Sayın Şubat 2001, 66 sayfa Bu çalışma, bilgi sistemlerinin yapısını ve iş ortamı üzerindeki etkilerini hazır yemek üretim sektöründeki uygulama alanları ile birlikte incelemiştir. Hazır yemek üretim sektörü bir endüstri olarak ele alınmış ve bu alanda faaliyet gösteren firma için önerilen sistem dizaynı ve uygulama ile ortaya çıkan etkiler sektördeki güncel eğilimler doğrultusunda değerlendirilmiştir. Sonuç olarak dizayn edilen ve uygulanan sistemin, sektöründe gelişmekte olan firmanın temel faaliyetlerinin otomasyonunda verimli olduğu gözlenmiştir, öte yandan sistemin operasyona ve orta düzey yönetime yönelik faaliyetlerin otomasyonundaki başarısının, üst düzey yönetim için karar verme aşamasında destek amacı ile gerekli olan stratejik seviyede raporlama ve satış tahmin uygulamaları ile desteklenmesi gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UTILIZATION OF INFORMATION SYSTEMS AND TECHNOLOGIES IN FOODSERVICE SECTOR Cılga, Volkan MS., Science and Technology Policy Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erol Sayın February 2001, 66 pages This thesis first presents a literature review about the characteristics and impacts of information systems in business. Then analyses foodservice sector as an industrial sector in terms of application areas of information technologies through operational processes. Finally, evaluates the proposed system implemented in a foodservice company based on recent information technology management trends in the sector. It was concluded that the implemented system could be rated as efficient in terms offering the necessary infrastructure for supporting organizational activities throughout the growth of the company in foodservice sector. However it was realized that the success of the system in handling the automated tasks of operational staff and middle-level managers has to be completed with lacking strategic reporting and sales forecasting tools vital for top-level management.