Reliability and validity testing of archery chronometer and analysis of forearm muscles in the drawing hand by use of EMG in Turkish archers
Türk okçularında okçuluk kronometresinin güvenirlik ve geçerliğinin test edilmesi ve ön kol kaslarındaki aktivitenin EMG aracılığıyla analiz edilmesi
  1. Tez No: 105067
  2. Yazar: HAYRİ ERTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEZA KORKUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Okçuluk, Elektromiyografi (EMG), Reaksiyon Zamanı, Klikır Reaksiyon Zamanı. vi, Archery, Electromyography (EMG), Reaction Time, and Clicker Reaction Time
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Klikır sesine bağlı olarak ortaya konulan kassal aktiviteyle ilgili özellikle bırakış hareketinin flexor kasların gevşetilmesiyle mi yoksa extensor kasların aktivasyonuylamı gerçekleştirildiği konusunda bir çok farklı görüş mevcuttur. Bunun yanısıra, Klikınn düşüşüne verilen tepkinin süresi, okun uçuş hızı, ok atıldığı sırada hava koşullan da merak konusu olmuştur. Bahsi edilen kritelri ölçmek amacıylada Ertan ve ark. (1996) tarafından Okçuluk Kronometresi adı verilen bir cihaz geliştirilmiştir. Bu çalışmada; (1) bir ok atışı sırasında ön kol kaslarının koordinasyonu ile ilgili yaklaşımlar deneysel olarak değerlendirilmesi, (2) Klikır Reaksiyon Zamanı ölçerinin güvenirlik ve geçerliğinin test edilmesi. Bu çalışmaya, 10 üst düzey, 10 yeni başlayan okçu ve daha önce hiç ok atmamış 10 denek katılmıştır. Her deneğin 12 atışında klikır' m düşüşüyle eşzamanlıhale getirilerek flexor digitorum superficialis ve extensor digitorum kaslanmn Elektromiyografik (EMG) aktiviteleri 500 Hz frekansla ölçülmüştür. 5 saniye süreyle ölçülmüş olan EMG aktiviteleri, bir saniye klikır öncesi ve bir saniye klikır sonrası olmak üzere toplam iki saniyeye indirgenmiştir. Üst düzey okçularda flexor kasların gevşetilmesi ve extensor kasların kasılması eşzamanlı olarak klikır sesinden 200 ms sonra oluşan tepkileri içermektedir. Bunun yanısıra, klikır sinyalinden önce her iki kas grubunda stabil kasılma özelliği gözlenmiştir. Yeni başlayan okçularda aynı şekilde her iki kas grubunda kasılma- gevşeme uyumu sergilenmiştir. Okçu olmayan denekler de uyaran öncesinde düzensiz bir yapı sergilemişlerdir. Okçu olmayanları diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise, bu grubun flexor kasların gevşetilmesiyle bırakışı gerçekleştirmeleridir. Ortya konulan bu bulgular daha önce Amerikalı elit okçularla yapılan ve parmak extensiyonunun extensor kaslardaki aktif kasılmaya bağlı olarak değil, flexor kasların gevşetilmesiyle oluştuğunu ileri süren çalışmayla çelişmektedir. Bununla birlikte, bu araştırmada ortaya konulan bulgular benzer şekilde yapılan ve parmak extensiyonunun extensor kasların aktif katılımıyla oluştuğunu ileri süren çalışmayla benzerlik göstermektedir. EMG ölçümünden elde edilen gerçek reaksiyon zamanı değerleri ile geliştirilmiş cihazdan elde edilen reaksiyon zamanlan arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (r =.787, p < 0.01). Ayanca bir hafta arayla alman ölçümler arasında yüksek anlamlı ilişki gözlenmiştir (p < 0.01).
Özet (Çeviri)
There is much speculation about the muscular activation patterns upon clicker sound, specifically on whether the release is affected by relaxation of flexors or by the activation of extensors. The purpose of this study (1) To analyze the muscular activities in the forearm of bow hand before and after the clicker' snap by means of EMG synchronized with clicker in Turkey, (2) to test validity and reliability of Clicker Reaction Time Measurer (ClickRTM) by means of EMG synchronized with clicker pulse in Turkish archers. IllTen elite archers, ten beginners, and ten non-archers participated in this study. EMG activity of flexor digitorum superficialis and extensor digitorum muscles were recorded at a sampling frequency of 500 Hz, together with a pulse synchronized with the clicker snap, for twelve shots by each subject. The raw EMG records, one- second before and after the clicker pulse, were rectified and integrated. The data was then averaged at each time station with 100 ms intervals, for successive shots of each subject and later for each group. The elite archer 's bow release strategy appears to involve simultaneous relaxation of flexors and contraction of extensors, at around 200 ms after the clicker sound. The beginners also employed the same simultaneous contraction and relaxation pattern, however they seem to undergo a preparation phase involving extensor activity before the clicker signal, therefore the co-contraction pattern of both muscle groups showed rather unstable behavior. The non-archers also displayed unstable co- contraction pattern before the stimulus. The above observations contradict the findings of an earlier investigation carried out on elite American archers, which suggested that the finger extension is not the result of forceful muscle contraction, but the bow release is caused by the relaxation of the flexors. However, another investigation of the same nature reported a more active involvement of finger extensors of elite archers, in agreement with our finding.