Criticism context: An application of wolfgang Iser's reder response theory to a realist, modernist, and postmodernist text
Uygulamalı eleştiri: Gerçekçi, modernist ve postmodernist metinlerin Wolfgang Iser'in okur merkezli kuramı ışığında okunması
- Tez No: 105073
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: okur, metin, nesnel gerçeklik, perspektif, boşluk, belirsizlik, somutlaştırma, ve anlamlandırma, reader, text, objective reality, perspective, gap, indeterminacy, concretization, and meaning-projection. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tezde Wolfgang Iser'ın okur merkezli teorisi incelenmekte ve bu teorinin gerçekçi, modernist ve postmodernist yazından örnek olarak seçilmiş üç öykü üzerinde uygulaması yapılmaktadır. Bu öyküler şunlardır: Theodore Dreiser'in“The Lost Phoebe”si, Ernest Hemingway'in“The Killers”ı ve John Barth'm“Lost in the Funhouse”ı. Tezde, Iser'ın teorisi temel alınarak, her yazınsal metinde belli düzeyde boşlukların ve belirsizliklerin varolduğu, bunların da metinle nesnel gerçeklik arasında ve metnin - Iser'in deyimiyle - ' repertuar' ındaki perspektifler arasında ortaya çıktığı savunulmaktadır. Ancak, bu boşluk ve belirsizliklerin her yazınsal metinde aynı olmadığı, belirsizliklerin türü ve derecesi bakımından farklılık gösterdiği belirtilmektedir. Gerçekçi metinden modernist ve postmodernist metinleregeçildikçe metinle nesnel gerçeklik arasındaki boşluğun büyüdüğü, metnin repertuanndaki perspektifler arasındaki boşlukların ve belirsizliklerin ise sayıca arttığı ve - onları birbiriyle ilintilendirmeye yarayacak metinsel bilginin azalması ya da yokolmasıyla - aralarında bağ kurmanın güçleştiği gözlenmektedir. Bu tezde, ayrıca, belirsizliklerin türünde ve derecesinde değişiklik oldukça, aym zamanda okurun metin karşısındaki duruşunda da değişiklik olduğu savunulmaktadır. Gerçekçi metni okurken, okur metnin içinde ve dışında kolaylıkla gezinerek nesnel gerçekle ilişkiler kurabilirken modernist ve postmodernist metinlerde böyle bir okuma yöntemini uygulamak ve metni nesnel gerçekle ilintilendirmek zorlaşır. Böylece, gerçekçi metinde okura biçilen duruş önemsizken modernist ve postmodernist metinlerde okurun etkin olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis studies Wolfgang Iser's theory of reading and applies it to three sample stories from realist, modernist and postmodernist literature. These stories are Theodore Dreiser's“The Lost Phoebe”, Ernest Hemingway's“The Killers”and John Barth's“Lost in the Funhouse”. Based on Iser's theory, the thesis argues that, in every literary text, there is a certain degree of indeterminacy, first, between the text and objective reality and, second, between the shifting perspectives in, what Iser calls, the repertoire of the text. However, these gaps of indeterminacy are not the same in every literary text; they change in kind and degree. Thus, as one moves from a realist to a modernist and a postmodernist text, the gap between the text and objective reality becomes wider and the gaps between the perspectives multiplies and - due to the gradual disappearance of the connecting references between them - they become more difficult to be converged. With the changes of the type and degree of indeterminacy the position of the reader in relation to the text changes as well. While in the realist text the reader can easily move inside and outside the text and build connections between them, in a modernist and a postmodernist text applying such a kind of reading and building connections with objective reality is difficult and, consequently, it becomes possible for the reader to move almost only inside the text.