What does the cloze actually measure? a study on the validty of the Cloze designed to measure use of English
Cloze neyi ölçer? ingilizce dil kullanımını ölçmek için tasarlanan Cloze testin geçerliliği üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 105072
  2. Yazar: CEYLAN KIZILDUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ENGİNARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eşzamanlı geçerlilik, cloze test vı, Concurrent validity, cloze test IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
öz CLOZE NEYİ ÖLÇER? İNGİLİZCE DİL KULLANIMINI ÖLÇMEK İÇİN TASARLANAN CLOZE TESTİN GEÇERLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Yazıcı, Kızılduman Ceylan Yüksek Lisans, İngiliz Dili Öğretimi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar Eylül 2001, 103 sayfa Bu çalışma üst düzeyde ingilizce dil kullanımını ölçmesi için tasarlanan açık cloze testlerin eşzamanlı geçerliliğini araştırmayı amaçlamıştır. Çalışma, gramer ölçen cloze test ile okuma becerisinin arasındaki ilişkiyi, bir başka deyişle dilin bu iki kısmı (gramer ve okuma) arasındaki ilişkinin derecesini araştırmaktadır. Bunu belirlemek için iki araç geliştirmiştir; birisi gramer ölçmesi için, rasyonel silme metoduyla silinmiş 30 boşluklu bir cloze test, diğeri de aynı gramer konularını ölçen 30 soruluk bir diyalog tamamlama testidir. Diyalog tamamlama testinin kullanılmasındaki amaç, cloze testle aynı düşünsel düzeyde test eden ama ondan daha az okuma yükü oluşturan bir aracın bir farklılığa yol açıp açmayacağını görmekti. Çalışmada pilot uygulama için 34, denek uygulama için de 41 öğrenci kullanılmıştır. Bu öğrencilerin cloze ve diyalog tamamlama testlerinden aldıkları notlarının, Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Meslek Yüksekokulunun yeterlilik sınavınınokuma ve İngilizce dil kullanımı bölümlerinden (COPE) aldıkları notlarla istatiksel ilişkisi saptanmıştır. Bunun sonucunda, gramer ölçen bu tip bir cloze testin yüksek oranda okuma ölçtüğü fakat okumadan daha çok dil kullanımı ölçtüğü ispatlanmıştır. Ayrıca, diyalog tamamlama testinin aynı oranda okuma ve dil kullanımı ölçtüğü ve cloze testin, dil kullanımını diyalog tamamlama testinden daha iyi ölçtüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WHAT DOES THE CLOZE ACTUALLY MEASURE? A STUDY ON THE VALIDITY OF THE CLOZE DESIGNED TO MEASURE USE OF ENGLISH Yazıcı, Kızılduman Ceylan M. A., Program in English Language Teaching Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar September 2001, 103 pages This study aims to find out evidence on the concurrent validity of open cloze tests which are originally designed to measure use of English at advanced levels. The study investigates the relationship between the grammatical cloze and reading, trying to identify the degree of the relationship between two aspects of the language: grammar and reading. In order to find this out, two instruments were developed; one was a cloze test with thirty blanks which were deleted through the rational deletion pattern to measure grammar and the other was a dialogue completion test with thirty items measuring the same set of grammar objectives. The reason the dialogue completion was developed was to look into whether a test iiimeasuring at the same cognitive level but with less reading load than the cloze would create any difference. A total of 34 subjects were used for the pilot group and 41 subjects formed the study group. The exam scores of these students from the cloze test and the dialogue completion test were correlated with their scores from the Reading and Use of English sections in the proficiency exam at Bilkent University School of English Language (COPE). The correlation figures indicate that the grammatical cloze of this type measures reading to a great extent, but that it measures more use of English than reading. It was also found that the dialogue completion test measures reading and use English to the same extent and that the cloze is a better measure of use of English than the dialogue completion test.