The Effectiveness of action research as a teacher development tool: A case study
Eylem araştırmasının öğretmenin gelişimine katkıda bulunan bir araç olarak etkinliği
  1. Tez No: 105076
  2. Yazar: PINAR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL DALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: öğretmenin Mesleki Gelişimi, Eylem Araştırması / Eylem Araştırmasının Etkinliği, Action Research / Teacher Self-development / Effectiveness of Action Research IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
öz EYLEM ARAŞTIRMASININ ÖĞRETMENİN GELİŞİMİNE KATKIDA BULUNAN BİR ARAÇ OLARAK ETKİNLİĞİ ÖZDEMİR, Pınar Yüksek Lisans, İngilizce Dil Öğretimi Programı Tez Yöneticisi: Yardımcı Doçent Dr. Ayşegül DALOĞLU Aralık 2001, 170 sayfa Bu çalışma, eylem araştırmasının öğretmenin gelişimine katkıda bulunmada ne kadar etkili olduğunu öğretmenin öğretimine getirdiği değişim ve gelişmeleri incelemek suretiyle araştırmaktadır. Bu çalışmanın soru cümlesi şudur: Eylem araştırması öğretmenin gelişimine katkıda bulunmakta ne kadar etkilidir? Bu çalışmada temel olarak niteliğe dayalı veriler değişik veri kaynaklarından toplanmıştır. Niteliğe dayanan veriler kendi sınıfında bir eylem araştırması yapan araştırmacının tuttuğu günlük, bir gözlemcinin doldurduğu gözlem formları ve Başkent Üniversitesi İngilizce Hazırlık Okulunda çalışan 8 ingilizce Öğretmeninin yazmış olduğu eylem araştırması raporlarından alınmıştır. Bu çalışmada niteliğe dayalı veriler kullanıldığı için, bu veriler çalışmada detaylı bir biçimde anlatılmıştır..^ Araştırmacının tuttuğu günlük, eylem araştırmasının araştırmacının öğretimine getirdiği değişim ve gelişmeler göz önünde tutularak incelenmiştir. Bu günlükteki araştırmacının öğretirnindeki değişim ve gelişmeleri belirten ifadele ve cümleler gösterilmiş ve incelenmiştir. Araştırmaya katılan ve Başkent Üniversitesi x ingilizce Hazırlık Okulu'nda görev yapan sekiz öğretmenin eylem araştırması raporları da aynı şekilde incelenmiştir. Gözlemcinin araştırmacının öğretiminde eylem araştırması sonucu gözlemlediği değişim ve gelişmelere ait yorum ve değerlendirmeleri de çalışmanın soru cümleleri göz önünde tutularak incelenmiştir. Bu çalışmada niteliğe dayalı veriler kullanıldığı için, bu veriler çalışmada detaylı bir biçimde anlatılmıştır. Araştırma, eylem araştırmasının öğretmenlerin öğretimine değişim ve gelişme getirdiğini, ve öğretmenin düşünce, algılama, ve duygularında da değişim yaşadığım göstermiştir. Dolayısıyla, bu çalışma eylem araştırmasının öğretmenin mesleki gelişimine katkıda bulunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTIVENESS OF ACTION RESEARCH AS A TEACHER DEVELOPMENT TOOL: A CASE STUDY Özdemir, Pınar Program in English Language Teaching Supervisor: Assist Prof. Dr. Ayşegfil DALO?LU December 2001, 170 Pages This thesis investigates the effectiveness of action research as a teacher development tool through analysing the changes and improvements action research brings to teaching. The research question of this study is: How effective is action research as a teacher development tool? Mainly qualitative data were collected from different data sources through the action research journal which was kept by the researcher who carried out an action research in her class, observation checklist filled in by an observer and the action research reports written by eight teachers who were teaching English at the English Language School of Başkent University. The researcher' journal entries were analysed with respect to the changes and improvements brought into the researcher's teaching as a result of action research. The expressions and statements reflecting 111change and improvement were highlighted and analysed. The reflections of the eight ELSBU teachers in their action reports were also analysed in the same way. The comments and feedback of the observer in the checklist regarding the changes and improvements in the researcher's teaching were also studied with respect to the research questions. Since the study adopted qualitative methods of data collection, the data collected for this study were described in detail. The results of the study show that action research brought change and improvement to teachers' teaching, and it also brought inner change to teachers' ideas, beliefs, perceptions and emotions. Therefore, it contributed to their professional self-development.