Efficiency differentials in Turkish manufacturing industry
Türk imalat sanayiinde teknik etkinlik farklılıkları
- Tez No: 105108
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sanayi Dinamikleri, Firma Giriş ve Çıkış Süreçleri, Teknik Etkinlik Farklılıkları, Üretkenlik Farklılıkları, Ölçeğe göre Getiri iv, Industry Dynamics, Entry and Exit Processes, Efficiency Differentials, Productivity Differentials, Returns to Scale iii
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz TÜRKİYE İMALAT SANAYİİNDE TEKNİK ETKİNLİK FARKLILIKLARI Gülbiten, Önsel Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Taymaz Haziran 2001, 51 sayfa Üretkenlik üzerine yapılan çalışmalarda küçük ve büyük ölçekli firmalar arasında sanayi ve ülkeden bağımsız olan bir üretkenlik farklılığının varlığı saptanmıştır. İktisadi gelişme ile azalmakla birlikte gelişmiş ülkelerde de var olan bu üretkenlik farklılığını açıklayan teoriler iki temel etkenin (ölçek ekonomileri ve teknik etkinlik farklılıkları) önemini vurgulamaktadır. Türkiye imalat sanayiinde yapılan bu çalışmada, üretkenlik farklılığını firma ve sanayi düzeyinde etkileyen faktörler araştırılmıştır. Tahmin sonuçlan ölçek ekonomilerinin üretkenlik farklılığını açıklamaya yetmediğini ve firma büyüklüğünün teknik etkinlik üzerinde pozitif bir etkisi olduğunu göstermektedir. Schumpeterci yaratıcı yıkım sürecinin (sürekli yinelenen firma giriş, çıkış ve büyüme sürecinin) üretkenlik farklılıklarının varlığını açıklayıcı bir etken olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra, piyasa yapısı ve belirsizlikler de küçük ölçekli işletmelerin varlıklarını sürdürmelerinde etkili olmaktadır. Küçük firmaların sanayide yaratıcılığı ve girişimciliği teşvik edici rolü ile iktisadi gelişmenin vazgeçilmez bir parçası olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFICIENCY DIFFERENTIALS IN TURKISH MANUFACTURING INDUSTRY Gülbiten, Önsel M. Sc, Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Erol Taymaz June 2001, 51 pages The empirical studies show that there are substantial productivity differentials between small-sized enterprises and large corporations independent of the sector and country, and the productivity differential decreases by economic development but it does not vanish even in the developed countries. The theories suggest that the productivity dispersion between small and large enterprises can originate from two major sources: returns to scale in the industry and technical efficiency differentials. This study in Turkish manufacturing industries sheds light on the plant-specific and industry-specific constituents of the productivity differentials. The findings show that returns to scale is not an important factor in explaining the productivity differential between small and large establishments. On the other hand, the plant size is observed to be one of the main determinants of efficiency. The Schumpeterian dynamics (dynamism of the industry with recurrent entry, exit, and growth processes) seem to play an important role in explaining the productivity differentials. Further, the market imperfections and uncertainties appear to be influential in the survival of small enterprises. The role of small firms in economic development by stimulating creativity and entrepreneurship is found to be essential.