Cheers and the deviations from the PPP and UIP in a financially open economy: The Turkish evidence
Finansal olarak açık bir ülkede cheers ve PPP ile UIP'den sapmalar: Türkiye olgusu
- Tez No: 105109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: PPP, UIP, CHEERS, Exchange Rates, Cointegration, Turkey, PPP, UIP, CHEERS, Döviz Kurları, Eşbütünleşme, Türkiye
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ABSTRACT CHEERS AND THE DEVIATIONS FROM THE PPP AND UIP IN A FINANCIALLY OPEN ECONOMY: THE TURKISH EVIDENCE Gökcan, Aysun M.S., Department of Economics, Supervisor: Assoc. Prof. Dr Erdal özmen August 2001, 47 pages This paper investigates the empirical validity of the capital enhanced equilibrium exchange rates (CHEERS) model for the Turkish data using Johansen cointegration procedure. The results of the Johansen cointegration analyses for the variable system containing Turkish and US inflation rates, interest rates, and exchange rate suggest the existence of two stationary relationships explaining the long run evolution of Turkish interest rates and inflation rates, respectively. The results of the structural model obtained by data-acceptable over-identifying restrictions over the cointegration vectors suggest the non-rejection of the hypothesis that the first vector contains UIP and the second vector contains PPP with proportionality and symmetry conditions. Consistent with the CHEERS approach, each of the international parity hypotheses is strongly rejected when formulated independently. This is a theory-consistent result for a financially open economy for which equilibrium conditions of asset and commodity markets may not be independent of each other.
Özet (Çeviri)
öz FINANSAL OLARAK AÇIK BİR ÜLKEDE CHEERS VE PPP İLE UIP'DEN SAPMALAR: TÜRKİYE OLGUSU Gökcan, Aysun Yüksek Lisans, iktisat Bölümü, Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdal özmen Ağustos 2001, 47 sayfa Bu çalışmada sermaye kapsanmış denge döviz kurları (CHEERS) modelinin Türkiye verileri için geçerliliği Johansen eşbütünleşme yöntemi kullanılarak incelenmektedir. Türkiye ve ABD enflasyon oranları, faiz oranları ve döviz kuru değişken sistemine Johansen eşbütünleşme yönteminin uygulanması sonuçları, değişkenler arasında sırasıyla uzun dönem Türkiye faiz oranları ve enflasyon oranlarını açıklayan iki durağan ilişkinin olduğunu göstermektedir. Eşbütünleme vektörleri üzerinde veri- tutarlı aşırı-ayırdetme kısıtlarıyla elde edilmiş yapısal modelin sonuçları, oransallık ve simetri varsayımlarıyla, birinci vektörün UlP'yi ve ikinci vektörün ise PPP'yi içerdiği hipotezinin reddedilememesini göstermektedir. CHEERS yaklaşımıyla tutarlı olarak, uluslararası parite hipotezlerinin her biri, bağımsız olarak formülleştirildiğinde güçlü biçimde reddedilmektedir. Bu, sermaye ve mal piyasalarının denge koşullarının birbirinden bağımsız olamayabildiği finansal olarak açık bir ekonomi için teori-tutarlı bir sonuçtur.