Measurement of intra-industry trade: The case for over time
Zaman içinde endüstri-içi dış ticaretin hesaplanması: Türkiye örneği
  1. Tez No: 105113
  2. Yazar: EMEL MEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN ERLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri-içi dış ticaret, marjinal endüstri-içi dış ticaret, Türkiye ekonomisi, ihracatın çeşitlenmesi. vı, Intra-industry trade, marginal intra-industry trade, Turkish economy, export diversification. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz ZAMAN İÇİNDE ENDUSTRI-IÇI DIŞ TİCARETİN HESAPLANMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Memiş, Emel Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güzin Erlat Haziran 2001, 113 sayfa Bu çalışma, endüstri-içi dış ticaret oranını Türkiye örneğini ele alarak hesaplamayı amaçlamaktadır. I960' lardan sonra, yapılan çalışmalar tüm dünyada uluslararası ticarette, endüstri-içi dış ticaret yönünde -birbirine benzer ürünlerin alınıp satılması- yapısal değişikler olduğunu göstermiş ve bu değişiklikler uluslararası ticaret teorisinde yeni bir kavram ihtiyacını doğurmuştur. Dolayısıyla endüstri-içi dış ticaret teorik bir kavram olarak, ticaret yapısındaki bu değişimlerin açıklayıcısı olmuştur. Bu çalışma endüstri-içi dış ticaretin Türkiye için önemini vurgulamaktadır. Türkiye'de büyüme politikalarında yapılan değişiklikler ve 1980'lerde dış ticarette gerçekleştirilen liberalizasyon, hem ihracat mallarının hem de ihracat endüstrilerinin çeşitliliğinin artmasına yol açmıştır. Dış ticaret rejimindeki bu gelişmeleri anlamak için birkaç sorunun yanıtını bulmak bu bağlamda önem kazanmaktadır: Türkiye'de dış ticaretin büyük kısmını hangisi oluşturmakta; endüstri-içi dış ticaret yada endüstriler arası dış ticaret? Eğer kayda değer bir endüstri-içi dış ticaret oranından söz edilebiliyorsa bu oran zaman içinde nasıl v % Tjc.v»swöC«nl»ııwıiöU»bir gelişim göstermiştir? Çalışmamız, 1980'lerden sonra dış ticaret liberalizasyonu sonucu endüstri-içi ticaret oranının artış göstermesine rağmen Türkiye'nin dış ticaret yapısının halen endüstri-içi ticaretten ziyade endüstriler arası ticaret şeklinde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEASUREMENT OF INTRA- INDUSTRY TRADE: THE CASE FOR TURKEY OVER TIME Memiş, Emel MSc, Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Güzin Erlat June 2001, 113 pages This thesis aims to analyse the measurement of intra- industry trade for Turkey over time. After 1960s, international trade theory became insufficient to explain the world trade pattern because it changed in such a way that simultaneous trading of similar goods took place, which led to a need for a new phenomenon in explaining this new type of world trade. So intra-industry trade, as a theoretical concept, has been a new explanation in understanding these changes in trade patterns. This study emphasizes the relevance of intra-industry trade for Turkey. Due to the change in our growth policy and accompanying foreign trade liberalization during the 1980s, both the export products and the markets were diversified. Therefore, to understand the developments in our foreign trade finding answers to the following questions could be very important in this respect : Is Turkish foreign trade more of inter-industry or intra-industry type? If there is some intra- industry trade, is there a change- in its degree through time? Our work has shown that, though there is an increase in intra-industry trade level after 1980s as a result of trade liberalization, mTurkey's foreign trade is still of inter-industry type rather than being of intra-industry type.