Vertical integration and profitability a case study: Arçelik A.Ş
Dikey birleşme ve karlılık örnek olay: Arçelik A.Ş.
  1. Tez No: 105114
  2. Yazar: BELMA TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ERKAN ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dikey Birleşme, Şirketlerin Karlılığı, Türkiye'de Beyaz Eşya Sektörü. iv, Vertical Integration, Profitability of the Firms, Durable Goods Sector in Turkey IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
oz DİKEY BİRLEŞME VE KftBT.TT.TK ÖRNEK OLAY: ARÇELİK A.Ş. Topaloğlu, Belma Yüksek Lisans, iktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Erkan Erdil Eylül 2001, 145 sayfa Bu tez, dikey birleşmenin Arçelik A.Ş.'nin karlılığı üzerindeki etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Dikey birleşme olgusu, firma, anlaşmalar ve pazar teorilerinin kesişme noktasında olması dolayısıyla birçok teoristin dikkatini çekmektedir. Bundan dolayı, amaçlanan doğrultusunda basit regresyon modeli kurmak için önceki çalışmalar analiz edilmiştir. Elde edilen veri üzerinde, ekonominin ve firmanın stratejik kararlarının etkileri basitçe incelenmiştir. Kurulan model, en küçük kareler yöntemi kullanılarak tahmin edilmiştir. Dikey birleşmeyle şirketin karlılığı arasında güçlü bir ilişki olmadığı iiibulunmuştur. Alternatif olarak, pazar payının şirket için karlılıktan daha önemli bir değişken olabileceği fikriyle, dikey birleşmenin pazar payı üzerindeki etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Dikey birleşmenin pazar payı ve karlılığı üzerine etkisinin, birleşme sonrası bir yılı kapsayan veri setiyle negatif olduğu gözlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarının, daha uzun bir zaman aralığı kapsandığmda geçerliliklerinin artması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VERTICAL INTEGRATION AND PROFITABILITY' A CASE STUDY: AKÇELİK A.Ş. Topaloğlu, Belma MSc, Department of Economics Supervisor: Dr. Erkan Erdil September 2001, 145 pages This thesis aims to analyze the effects of vertical integration on the profitability of Arçelik A.Ş. The vertical integration phenomenon attracts the attention of many of the theorists by being at the intersection of the theories of firm, contracts and markets. Thus the pre-existing studies are analyzed in order to establish a simple regression model for our purposes. The data obtained is examined simply for the effects of the economic environment and the strategies of the firm on it. The model established is estimated with Ordinary Least Squares technique. It is found that there is no strong relation between the vertical integration process and the profitability of thefirm. Alternatively, the effect of the vertical integration process on the market share is tried to be measured depending on the suggestion that market share is a more important variable for the firm than profit level. The initial effect of vertical integration was negative on the market share and the profitability of the firm with the data set consisting of only one year after the integration process. The validity of the results is expected to increase in a longer time span.