Philosophy of mind in Descartes
Descartes'in zihin üzerine felsefesi
- Tez No: 105112
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DAVİD GRÜNBERG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İçebakış, sezgi, doğuştan gelen bilgiler, aksiyom, Kopernik devrimi. IV, Introspection, intuition, innate ideas, axiom, the Copernican revolution. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz DESCARTES'IN ZİHİN ÜZERİNE FELSEFESİ Yeğin, Arzu Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. David Grünberg Ocak 2001, 124 sayfa Bu çalışma Descartes'ın zihin üzerine yapmış olduğu felsefenin tarihsel bir çerçeve içinde analiz edilmesidir. Descartes şüphe yöntemiyle eleştirilmeden kabullenilmiş fikirleri sarsmaktadır. Daha sonra,“düşünüyorum, o halde varım”önermesine en kesin doğru olarak ulaşır. Ancak kişinin kendi zihinsel durumunun bilgisine ulaşması dış dünyanın, kendi bedeninin, başkalarının bedenlerinin ve zihinlerinin varlığı sorununa yol açmıştır. Bu tür problemler tez içinde incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca,“düşünüyorum, o halde varım”önermesiyle ilgili yeni yorumlar da tezde bulunmaktadır. İçebakış / tümdengelim biçimi argümanlarla“düşünüyorum, o halde varım”önermesine ulaşıldığı tartışılmıştır. Genel olarak, tez 'insan düşünen bir hayvandır' şeklindeki eleştirilmeden kabullenilmiş bir fikri incelemektedir. Sonuç olarak, doğuştan gelen bilgiler, düşünmek, içebakış ve konuşma yetenekleri yalnızca insana aittir. Böylece Descartes insanın değerini Kopernik devriminden sonra da korumaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHILOSOPHY OF MIND IN DESCARTES Yeğin, Arzu M.S., D., Department of Philosophy Supervisor: Assist. Prof. Dr. David Griinberg January 2001, 124 pages This thesis analyses the Cartesian philosophy of mind in a historical context. There are 'preconceived opinions', which are examined by 'the method of doubt' by Descartes. Then,“I think therefore, I am”is reached as the most certain truth. However, the epistemic priority about the examination of one's own mental state causes the problem about the existence of the outside world, including his body, other person's bodies and minds. During the thesis, there is the examination of these problems. There are also new comments about“I think therefore, I am”. In general, the thesis is the examination of a 'preconceived opinion', 'man is a rational animal'. During this examination, there is a conclusion, which is innate ideas, thinking, introspection, speaking abilities belong to only human beings. By this way, Descartes keeps the value of human beings after the Copernican revolution.