Aging, ilness representation, and health behaviors
Yaşlanma, hastalık temsilleri ve sağlık davranışları
- Tez No: 105124
- Danışmanlar: PROF. DOĞAN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaş, Cinsiyet, Hastalık Temsilleri, Sağlık Davranışları, Sağlık Davranışlarının Yararına İnanma, Age, Gender, Illness Representation, Health Behaviors, Belief In The Efficacy Of Health Behaviors
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
öz YAŞLANMA, HASTALIK TEMSİLLERİ, VE SAĞLIK DAVRANIŞLARI Bozo, Özlem Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Doğan Eker Temmuz 2001, 204 Sayfa Bu çalışmanın ana amacı yaş, cinsiyet, hastalık temsilleri, sağlık davranışları ve sağlık davranışlarının yararına inanma değişkenleri arasındaki ilişkilerin soğuk algınlığı, kanser ve akıl hastalığı örneklemlerinde incelenmesidir. Ana çalışma için Ankara'da yaşayan ve 585 kişiden oluşan bir örneklem kullanılmıştır. Çalışmanın hipotezlerini test etmek için iz analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; soğuk algınlığı, kanser, ve akıl hastalığı örneklemlerinde yaşın hastalık temsilleri üzerinde direk bir etkisi vardır. Yaşın sağlık davranışları ve sağlık davranışlarının yararına inanma değişkenleri üzerinde direk etkisi vardır fakat bu etki sadece soğuk algınlığı örnekleminde bulunmuştur. Cinsiyetin hastalık temsilleri üzerinde her üç örneklemde de bir etkisi olduğu bulunmamıştır. Fakat yaşın her üç örneklemde de sağlık davranışlarıvi üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Hastalık temsillerinin sadece bir faktörünün, kendini etkin bulma, sağlık davranışları üzerinde etkili olduğu bulunmuştur ve bu bulgu sadece soğuk algınlığı ve kanser örneklemleri için geçerlidir. Ek olarak, soğuk algınlığı ve kanser örneklemlerinde kendini etkin bulma faktörünün, yaş ve sağlık davranışları arasında aracı değişken olduğu bulunmuştur. Akıl hastalığı örnekleminde, sağlık davranışlarının yararına inanma değişkeni cinsiyet ve sağlık davranışları değişkenleri arasında aracı değişken olarak bulunmuştur. Soğuk algınlığı, kanser ve akıl hastalığının birbirlerinden farklı örüntüler içerisinde olduğu bulunmuştur. Çalışmanın güçlü ve zayıf yönleri tartışılmış, uygulamaları ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AGING, ILLNESS REPRESENTATION, AND HEALTH BEHAVIORS Bozo, Özlem M.S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. Doğan Eker July 2001, 204 pages The main purpose of the current study was to investigate the relationships between age, gender, illness representation, health behaviors, and belief in the efficacy of health behaviors in relation to three illnesses, namely, cold, cancer, and mental illness. For the main study, a general public sample of 585 individuals was selected from the residents of Ankara. Path analysis was used to test the hypotheses of the study. Results revealed that age had significant direct effect on illness representation in cold, cancer, and mental illness samples. Age had a significant direct effect on health behaviors and belief in the efficacy of health behaviors only in cold sample. Gender did not have any direct effect on illness representation in any sample, but it affected health behaviors in the cold and the cancer samples. Moreover, gender affected beliefs in the efficacy of healthIV behaviors in all three samples. Only one factor of illness representation, namely self-effectance, was found influence health behaviors and this was only the case in the cold and cancer samples. In addition, self-effectance was found to be a mediator between age and health behaviors in the cold and the cancer samples. Belief in the efficacy of health behaviors was a mediator between gender and health behaviors but this was true only for the mental illness sample. The three illnesses, namely cold, cancer, and mental illness, displayed different patterns. The strengths and limitations of the present study were discussed, and possible applications were suggested.