The Effects of sexism and sex role orientation on romantic relationship satisfaction
Cinsiyetçilik, cinsiyet rolü yöneliminin ilişki doyumu üzerine etkileri
  1. Tez No: 105123
  2. Yazar: FERZAN CURUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY SAKALLI UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: toplumsal cinsiyet, cinsiyet rolüne ilişkin tutumlar, cinsiyet rolü yönelimi, çelişik duygulu cinsiyetçilik, düşmanca cinsiyetçilik, korumacı cinsiyetçilik, ilişki doyumu, yakın ilişkiler. iv, gender, sex role attitudes, sex role orientation, ambivalent sexism, hostile sexism, benevolent sexism, relationship satisfaction, close relationships. u
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz CİNSİYETÇİLİK, CİNSİYET ROLÜ YÖNELİMİNİN İLİŞKİ DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ Curun, Ferzan Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Danışman: Doç. Dr. Nuray Sakallı Uğurlu Aralık 2001, 82 sayfa Bu çalışmanın amacı toplumsal cinsiyetle ilişkili iki kavram olan cinsiyetçilik ve cinsiyet rolü yönelimi ile romantik ilişki yaşayan çiftlerin ilişki doyumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Sözü edilen kavramları ölçmek için 70 romantik ilişki yaşayan çifte çelişik duygulu cinsiyetçilik envanteri, Bern cinsiyet rolü envanteri, ilişki doyumu ölçeği ve demografik bilgi formu uygulanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, partnerler, yaş, yaşamlarının çoğunu geçirdikleri yer, dindarlık düzeyleri ve çelişik duygulu cinsiyetçilik ve onun alt faktörleri olan düşmanca ve korumacı cinsiyetçiliğe ilişkin tutumlarında benzer bulunmuşlardır. Ayrıca, düşmanca cinsiyetçilik konusunda benzer tutumları iiipaylaşan çiftler, benzer tutumları paylaşmayan çiftlere kıyasla daha yüksek düzeyde ilişki doyumu bildirmişlerdir. Ancak, korumacı cinsiyetçilik ve çelişik duygulu cinsiyetçilik envanterinin tümünde benzer tutumu paylaşan ve paylaşmayan çiftler arasında ilişki doyumu açısından fark bulunmamıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, partnerlerin algılanan cinsiyet rolü yönelimleri ilişki doyumu ile ilişkili bulunurken, partnerlerin gerçek cinsiyet rolü yönelimleri ile ilişki doyumu arasında ilişki bulunmamıştır. Partnerlerini androjen olarak algılayan katılımcılar partnerlerini diğer cinsiyet rolü kategorilerinde algılayan katılımcılardan daha yüksek düzeyde ilişki doyumu bildirmişlerdir. Sonuç olarak, toplumsal cinsiyetle ilişkili olan her iki kavramında romantik ilişki yaşayan çiftlerde ilişki doyumunu açıklamada etkili olduğu bulunmuştur. Araştırmanın bulguları önceki çalışmalar, çelişik duygulu cinsiyetçilik kuramı, araştırmanın örneklem özellikleri ve yalan ilişkilerdeki yanlılık kavramları temelinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF SEXISM AND SEX ROLE ORIENTATION ON ROMANTIC RELATIONSHIP SATISFACTION Curun, Ferzan M.S., Department of Psychology Supervisor: Doç. Dr. Nuray Sakallı Uğurlu December 2001, 82 pages The purpose of the present study was to examine the relationship between two gender- related concepts, sexism, sex role orientation, and relationship satisfaction in Turkish dating couples. For searching these concepts, 70 dating couples completed Ambivalent Sexism Inventory, Bern Sex Role Inventory, Relationship Assessment Scale and demographic information form. In the first part of the study, it was demonstrated that partners tended to be similar among their ages, the place they have lived in most of their lives, their levels of religiosity. In addition, participants were similar among their attitudes toward ambivalent sexism and its subcomponents of hostile and benevolentsexism. Furthermore, couples that had similar attitudes toward hostile sexism reported higher levels relationship satisfaction than the couples with different attitudes toward hostile sexism. However, couples that had similar attitudes toward benevolent sexism and ambivalent sexism as a whole did not differ from the couples with different attitudes among these dimensions on the measure of relationship satisfaction. In the second part, the results indicated while perceived sex role orientation of the partners were related with relationships satisfaction, actual sex role orientation of the partner was not related with relationship satisfaction. That is, individuals who perceived their partners as androgynous reported higher levels of relationship satisfaction than the other sex role classifications. In conclusion, both of the two gender-related concepts had a role in explaining relationship satisfaction in dating couples. In addition, the results were discussed in terms of earlier studies, ambivalent sexism theory, sample characteristics and bias in close relationships.