Attitudes toward women in managerial positions: The effects of ambivalent sexism, patriarchy and gender differences on these attitudes
Çelişik duygulu cinsiyetçilik, ataerkillik ve toplumsal cinsiyet farklılıklarının yöneticilik pozisyonlarındaki kadınlara ilişkin tutumlar üzerindeki etkileri
- Tez No: 105129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY SAKALLI UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kadın yöneticilere ilişkin tutumlar, çelişik duygulu cinsiyetçilik, ataerkillik, toplumsal cinsiyet farklılıkları, Attitudes toward women managers, ambivalent sexism, patriarchy, gender differences 11
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz ÇELİŞİK DUYGULU CİNSİYETÇİLİK, ATAERKİLLİK VE TOPLUMSAL CİNSİYET FARKLILIKLARININ YÖNETİCİLİK POZİSYONLARINDAKİ KADINLARA İLİŞKİN TUTUMLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ BEYDOGAN, Başak Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Danışman: Doç. Dr. Nuray Sakallı Uğurlu Haziran 2001, 88 sayfa Bu çalışma, kadın yöneticilere ilişkin tutumları ölçmek için geçerli ve güvenilir bir ölçek (ATWM) geliştirmeyi ve çelişik duygulu cinsiyetçiliğin (düşmanca cinsiyetçilik ve korumacı cinsiyetçilik), ataerkilliğin ve toplumsal cinsiyet farklılıklarının bu tutumlar üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. mÖn çalışmada, 159 ODTÜ öğrencisinin (85 kadın ve 74 erkek) oluşturduğu örneklem üzerinden, 15 madde son ölçek için seçilmiştir. Ölçeğin iç tutarlık ve test-tekrartest güvenirliği, ölçüt geçerliği analizleri tatmin edici sonuçlar vermiştir. ATWM, kadın yöneticilere ilişkin tutumları ölçmek üzere geçerli ve güvenilir bir ölçek olarak bulunmuştur. Temel çalışmada, ATWM ölçeği Fiske ve Glick (1996)'in Çelişkili Duygulu Cinsiyetçilik Envanteri (ASI), Burt (1980)'ün Cinsiyet Rolü Kalıpyargılama Ölçeği (SRS) ve katılımcıların demografik bilgilerini toplandığı anketle birlikte 110 ODTÜ öğrencisine (67 kadın ve 43 erkek) verilmiştir. Sonuçlar, düşmanca ve çelişik duygulu cinsiyetçi olanların cinsiyetçi olmayanlara göre kadın yöneticilere ilişkin daha olumsuz tutuma sahip olduklarını göstermiştir. Kadınların erkeklere göre kadın yöneticilere ilişkin daha olumlu tutuma sahip oldukları görülmüştür. Korumacı cinsiyetçilik açısından anlamlı temel etki bulunamamıştır. Cinsiyetçilik ve toplumsal cinsiyet farklılığı etkileşiminin kadın yöneticilere ilişkin tutumları anlamlı bir şekilde etkilemediği bulunmuştur. Bunun yanı sıra, ataerkilliği destekleyen erkeklerin diğer gruplara göre kadın yöneticilere ilişkin daha olumsuz tutuma sahip oldukları saptanmıştır. Son olarak, düşmanca cinsiyetçilik ve ataerkillik kadın yöneticilere ilişkin tutumlar üzerinde korumacı cinsiyetçiliğe göre daha etkili bulunmuştur. Çelişik duygulu cinsiyetçilik, düşmanca cinsiyetçilik ve ataerkillik kadın yöneticilere ilişkin olumlu tutumlarla ters yönde ilişkili bulunurken, korumacı cinsiyetçilik kadın yöneticilere ilişkin olumlu tutumlarla aynı yönde ilişkili bulunmuştur. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ATTITUDES TOWARD WOMEN IN MANAGERIAL POSITIONS: THE EFFECTS OF AMBIVALENT SEXISM, PATRIARCHY AND GENDER DIFFERENCES ON THESE ATTITUDES BEYDO?AN, Başak M. S., Department of Psychology Supervisor: Doç. Dr. Nuray Sakallı Uğurlu June 2001, 88 pages The present study aimed to develop a reliable and a valid scale (ATWM) for measuring attitudes toward women managers and to examine the impacts of ambivalent sexism (hostile and benevolent), patriarchy and gender differences on these attitudes. In the pilot study, on a sample of 159 METU students (85 female and 74 male), 15 statements were selected for final scale. The scale's alpha and test-retest reliability, convergent validity analyses demonstrated satisfactory results. ATWM was found as a reliable and a valid scale to assess attitudes toward women managers. In the main study, ATWM scale was given to 1 10 METU students (67 female and 43 male) along with Ambivalent Sexism Inventory (ASI) by Fiske and Glick (1997), Sex-Role Stereotyping (SRS) Scale by Burt (1980) and questionnaire for obtaining demographic characteristics of the participants. The results demonstrated that hostile and ambivalent sexists held more negative attitudes toward women managers than less sexists. Females held more positive attitudes toward women managers than males. Benevolent sexism's main effect was not significant. There was no interaction between sexism and gender differences on attitudes toward women managers. Also, males who highly support patriarchy held the most negative attitudes toward women managers. Finally, hostile sexism and patriarchy had more influence on attitudes toward women managers than benevolent sexism. Ambivalent sexism, patriarchy and hostile sexism negatively correlated with positive attitudes toward women managers, on the other hand, benevolent sexism positively correlated with positive attitudes toward women managers.