Determination of a suitable measurement structure for better control of distillation columns
  1. Tez No: 10513
  2. Yazar: DİLEK ALKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonuçsal Denetleme, SVD, Yat ışkın Olmayan Durum Model lemesi, Disti lasyon Kolonunun Kontrolü
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
ÖZET DİSTİLLASYON KOLONLARININ DAHA İYİ KONTROLÜ ÎCİN UYGUN ÖLÇME YAPISININ SAPTANMASI ALKAYA, Dilek Yüksek Lisans Tezi, Kimya Müh. Bölümü Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Canan ÖZGEN Prof. Dr. Türker GURKAN Eylül 1990, 212 sayfa Endüstiriyel, çok maddeli, yüksek saflıkta, 50 tepsili bir kolon için sonuçsal (inferential) kontrol tasarısı incelenmiştir. Sıcaklık değişimi ve SVD çözümlemesi kullanılarak, sıcaklık ölçüm yerlerinin seçimi yapılmıştır. PROCESS Paketi ve yat ıskan olmayan durum için yazılmış olan DAL adlı program kullanılarak, (52 >; 2) lik kazanç matrisleri bulunmuştur. SVD çözümlemesinin kendi başına bozucu etkenlerin değişimlerini ölçme yerlerinin belirlenmesinde ve belirleyici tasarımında kullanılmasında yeterli olmadığı görülmüştür. Basamak testi kullanan DAL programı kullanılarak, girdiler (bozucu etkenler ve ayarlanabilir değişkenler, R ve Q) ve çıktılar (seçilen tepsi sıcaklıkları ve ürün deri simleri ) arasındaki transfer fonksiyonları bulunmuştur.Buhar- Sıvı Dengesi ve entalpi hesaplamalarında ideal almayan durumları içeren, yat ışkın olmayan durum programı 1 ile kontrol cihaz ı ve belirleyici tasarımları yapılmıştır. Bozucu etkenlerin değişimlerini ölçmek ve denetlemek için kolonda 2.nci ve 8.nci tepsilerdeki sıcaklıkların kullan ılması gerektiği bulunmuştur. Belirleyici tasarımında, kontrol cihazı olarak IMC kuralları kullanılmıştır. Belirleyicinin kolonda uygulanması ile bozucu etkenlerin varlığında, kolonun tek bir uçtan denetlenebileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT \ 1 DETERMINATION QF A SUITABLE MEASUREMENT STRUCTURE FOR BETTER CONTROL OF DISTILLATION COLUMNS ALKAYA, Dilek M.S. in Chemical Engineering Supervisors: Prof. Dr. Canan CJZGEN Prof. Dr. Türker GURKAN. September 1990, 212 pages The inferential control scheme -for an industrial, mul t icomponent, high purity column with 50 trays is studied. Sensor location selection is done by using the temperature variation and the SVD analysis. Sain matrices are -found -for (52 x 2) system using PROCESS Package and by utilizing an unsteady- state PC program named as DAL. It is seen that, SVD analysis is not sufficient alone to identify the locations to sense the changes in disturbances and to be used in estimator design. ' The transfer function relationships between the inputs (disturbances and manipulated variables, R and Q) and the outputs (selected tray temperatures and product compositions) are found using the DAL program by using step test ing. XXXThe controller and estimator designs are made with the help of the unsteady-state program prepared including the nan idea 1 i t i es in VLE and enthalpy calculations. The analysis indicated that the tray temperatures 2 and 8 should be used in a column to sense the changes in disturbances and to make the control effort. In the estimator design, IMC concept is used for the controller. The implementation of the estimator in the presence of disturbances show that the column can be controlled in a single end scheme. Key Words : Inferential Control, SVD, Unsteady-state Modelling, Distillation Column Control Sc i en t i f i c Cod e : 603.02.02 IV