Improvement of mechanical properties of poly (methyl methacrylate) by delayed and weak crosslinking
- Tez No: 10514
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kütle polimerleşmesi, Metil metakrılat, Çapraz bağlama, Mekanik özellikler, Termal özellikler
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
POLİMETİL METAKRILAT'IN GECİKTİRİLMİŞ VE ZAYIF ÇAPRAZ BA?LAMA YÖNTEMİ ÎLE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARTIRILMASI KIRKIN, Metin Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik üniversitesi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güngör Gündüz 77 Sayfa, Eylül 1990 ÖZET Polimetil metakrılat, ışık geçirgenliğinin önemli olduğu yerlerde, bina içi ve dışında büyük miktarlarda kullanılmaktadır. Yalnız bu malzemenin mekanik özellikleri, özellikle de yüzey sertliği bir çok uygulamada yetersizdir. Piyasada, vurma dayanımlı, ısı dayanımlı ve sertliği artırılmış nitelikte PMMA bulunmaktadır. Bununla beraber özelliklerinden biri geliştirilen ürün, diğer gerekli özelliklerini kaybetmektedir. Bu çalışmada, PMMA' m diğer özelliklerini fazla etkilemeden yüzey sertliği artırılmaya çalışılmıştır.Bu araştırmada, bir çapraz bağ kurucu olan etilen glikol dimetakrılat (EGDM), polimerleşmenin değişik safhalarında metil metakrılata eklenmiştir. Elde edilen polimer EGDM (i) polimerleşmenin başında eklendiği durumda,“Zayıf Çapraz Bağlı Polimer”ve (ii) belli bir polimerleşme derecesine ulaşıldıktan sonra eklendiği durumda ise“Geciktirilmiş ve Zayıf Çapraz Bağlı Polimer”olarak nitelendirilmiştir. Deneyler“Zayıf, Geciktirilmiş ve Zayıf Çapraz Bağlama”durumları için üç değişik çapraz bağlayıcı yüzdeleri (%0.01, %0.05, %0.10) ile yürütülmüştür. Sertliğin sırasıyla %12.85, %15.98 ve %17.41 oranında arttığı buna karşın vurma dayanımlarının ise %5.71, %8.50 ve %9.30 oranında azaldığı gözlenmiştir. Deneysel sertlik verileri ifade eden bir denklem önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
IMPROVEMENT OF MECHANICAL PROPERTIES OF POLY (METHYL METHACRYLATE) BY DELAYED AND WEAK CROSSLINKING KÎRKÎN, Metin Faculty of Engineering Department of Chemical Engineering, M.Sc Thesis Supervisor : Prof. Dr. Güngör Gündüz 77 Pages, September 1990 ABSTRACT Poly (methyl methacrylate), PMMA, is used in huge amounts for indoor and outdoor purposes where light transmission is important. However, its mechanical properties especially its surface hardness is insufficient in many applications. Impact resistant, heat resistant and surface hardened grades of PMMA exist in the market. However the product which is improved in one of the properties loses its other useful properties. In the present study, an attempt was made to improve the surface hardness of PMMA without effecting other properties much. mIn this research work a crosslinking agent, ethylene glycol dimethacrylate, (EGDM), has been added to methyl methacrylate at different stages of polymerization. According to the time of EGDIİ addition the polymerization reactions were referred as (i) weak crosslinking in which EGDM was added at the beginning of the polymerization and (ii) delayed and weak crosslinking in which EGDM was added to M MA after having some degree of polymerization. Experiments have been carried out at three different percentages (0.01%, 0.05%, 0.10%) of crosslinking agent for both weak, and delayed and weak crosslinking cases. It was observed that hardness was improved by 12.85%, 15.98% and.17.41% respectively however the impact strenghts were decreased by 5.71%, 8.50% and 9.30%. An equation has been proposed to fit the experimental hardness data. Key words : Bulk polymerization, Methyl Methacrylate, Crosslinking, Mechanical properties, Thermal properties. Scientific Code: 630 03 05 IV