The relationship between communication patterns and marital adjustment
İletişim şekilleri ile evlilik uyumu arasındaki ilişki
- Tez No: 105132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜREL FIŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim Şekilleri ve Evlilik Uyumu, Communication patterns and marital adjustment
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz İLETİŞİM ŞEKİLLERİ İLE EVLİLİK UYUMU ARASINDAKİ İLİŞKİ Malkoç, Berna Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hürol Fışıloğlu Kasım 2001, 80 sayfa Bu çalışmanın temel amacı evli bireylerin iletişim şekilleri ile evlilik uyumu arasındaki ilişkiyi incelemektir. İlk amaç, evli bireylerin iletişim şekillerini ölçebilmek için İletişim Şekilleri Ölçeği'ni Türkçe'ye çevirmek, geçerlik ve güvenirliğini incelemektir. İkinci amaç, iletişim şekilleri ile evlilik uyumu arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Üçüncü amaç ise cinsiyete bağlı olarak iletişim şekillerinde farklılık olup olmadığının araştırılmasıdır. Son olarak da iletişim şekilleri ile bazı demografik değişkenler ve evlilik uyumu arasındaki ilişkiye bakılacaktır. Çalışmaya daha önce kliniğe başvurmamış 200 evli birey katılmıştır. İletişim şekillerine ait veriler İletişim Şekilleri Ölçeği (CPQ), evlilik uyumuna ait veriler Çiftler Uyum Ölçeği (DAS) ve demografik bilgiler ise araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu aracılığı ile toplanmıştır. ?wMAHfTASYOII MfltKBfVI Yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışmasına sonucunda İletişim Şekilleri Ölçeği'nin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu ortaya koyulmuştur. Bulgular ayrıca evli bireylerin her bir iletişim şekli ile evlilik uyumları arasında ilişki olduğunu göstermiştir. Daha ayrıntılı olarak, evlilik uyumu yüksek bireylere göre evlilik uyumu düşük olan bireylerin daha fazla yıkıcı ve daha az yapıcı iletişim şekillerini kullandığı belirlenmiştir. Cinsiyete göre kullanılan iletitim Şekillerinde farklılık olmadığı bulunmuştur. Demografik değişken olarak evlilik süresi, cinsiyet, çocuk sayısı ve eğitim düzeyi ile Yıkıcı İletişim Şekli arasında yordayıcı bir ilişki bulunmuştur. Ancak eğitim düzeyi dışında diğer demografik değişkenlerle diğer üç iletişim sekili arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunmamıştır. Eğitim düzeyinin Saldırgan İletişim Şekli ve Toplam İletişim Puanı'nda yordayıcı bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın en önemli bulgularından biri de evlilik uymunun tüm iletişim şekilleri üzerindeki yordayıcı etkisini ortaya koymasıdır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN COMMUNICATION PATTERNS AND MARITAL ADJUSTMENT Malkoç, Berna M.S., Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Hürol Fışıloğlu November 2001, 80 pages The main purpose of this study was to assess the relationship between married spouses' communication patterns and marital adjustment. To be able to assess marital communication patterns of spouses, The first aim was to translate the Communication Patterns Questionnaire (CPQ) into Turkish and assess its validity and reliability. The second aim was to examine relationship between communication patterns and marital adjustment. The third aim was to investigate gender differences in usage of the communication patterns. The last aim was to assess the relation between communication patterns and demographic variables namely, length of marriage, gender, number of children, education level and marital adjustment.200-nonreferred married spouses participated in the study. Data were gathered by administering three instruments; communication patterns of spouses were assessed by the Turkish version of The Communication Patterns Questionnaire (CPQ), marital adjustment was assessed by the Dyadic Adjustment Scale (DAS), and demographic information was gathered by the Demographic Information Form. According to validity and reliability analyses it was found that the Turkish version of the CPQ was a valid and reliable instrument. Findings also indicated that there was a significant relationship between the communication patterns and marital adjustment of the spouses. A negative significant relation was found on each communication pattern and marital adjustment. More specifically, the spouses low on the marital adjustment scale used more destructive communication patterns than spouses high on the marital adjustment scale. There was no significant gender differences found according to usage of the communication patterns. Demographic variables (length of marriage, gender, number of children and education level) predict significantly the measure of the Destructive Communication Pattern (DCP) score. On the other communication patterns, only education level significantly predicts the Aggressive Communication Pattern (ACP) score and the Total Communication Score (TCS). One of the most important findings of the present study is that marital adjustment was a significantly predictive of the communication patterns.