A Critical review on the polititical role of intellectuals
Entellektüellerin siyasal rolü üzerine eleştirel bir değerlendirme
- Tez No: 105133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YEĞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Entelektüel, Siyaset, Evrensellik, Temsil, Dönüşüm, Intellectual, Politics, Universalism, Representation, Transformation
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
IV oz ENTELEKTÜELLERİN SİYASAL ROLÜ ÜZERİNE ELEŞTİREL BİR DEĞERLENDİRME Özen, Hayriye Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mesut Yeğen Eylül 2001, 154 sayfa Bu çalışmada, entelektüellerin siyasal rolüne ilişkin literatürün, günümüz toplumlarında etkili olabilecek muhalif entelektüel rolüne ne derece olanak sağladığı değerlendirilmektedir. Çalışmada öncelikle, ilgili literatürün, entelektüelin rolünün evrenselliği, entelektüelin temsil fonksiyonu ve entelektüelin dönüştürücü rolü olarak adlandırılabilecek üç temel tartışma üzerinde yoğunlaştığı tespit edilmektedir. Daha sonra, bu alanda en etkili ondört düşünürün görüşleri sözkonusu tartışmalardaki konumları açısından çözümlenerek, entelektüelin rolüne ilişkin dört temel yaklaşımın varolduğu belirlenmektedir. Çalışmada bu yaklaşımlar misyoner, radikal, eleştirel ve yerel yaklaşımlar olarak adlandırılmaktadır. Çalışmada son olarak bu yaklaşımlar, entelektüelin muhalif rolüne katkıları açısından karşılaştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT A CRITICAL REVIEW ON THE POLITICAL ROLE OF INTELLECTUALS Özen, Hayriye MS., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mesut Yeğen September 2001, 154 pages The study reviews the literature on the political role of intellectuals with an aim of exploring the extent to which it offers an effective oppositional role for intellectuals to play in contemporary societies. It first explores three main debates the relevant literature revolves around, namely“universalism of the intellectual function”,“representative function of the intellectual”, and“transformative role of the intellectual”. Analyzing the views of the most influential fourteen thinkers with respect to their positions on the three debates, it then diagnoses four approaches to the political role of intellectuals, labeled in the study as missionary, radical, critical, and local approaches. It finally comparatively discusses these approaches as to their contributions to the oppositional role of intellectuals.