The Lower middle class neighborhood in the metropolitan context: The case of Batıkent (Ankara) )
Kent ölçeğinde orta alt sınıf komşuluk çevresi: Batıkent örneği (Ankara)
- Tez No: 105145
 - Danışmanlar: PROF. DR. SENCER AYATA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyoloji, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: Parçalanmış kent, toplumsal ve mekansal parçalanma, altkent, toplumsal gerilim, orta alt sınıf, aile yaşamı, cemaat ilişkileri, kadın. VI, Fragmented city, social and spatial fragmentation, suburban, social tension, lower middle class, family life, neighborhood community relations, women. IV
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz KENT ÖLÇEĞİNDE ORTA ALT SINIF KOMŞULUK ÇEVRESİ: BATIKENT ÖRNEĞİ (ANKARA) BEŞPINAR- EKİCİ, Fatma Umut Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sencer Ayata Temmuz 2001, 90 Sayfa Bu çalışmada, toplumsal farklılıklara göre mekansal olarak parçalanmış bir yapı gösteren Ankara'da bir orta-alt sınıf komşuluk çevresinin iç yapısı ve toplumsal gerilimleri araştırılmıştır. Bu çalışma, Eylül 1999-Mart 2000 arasında Batıkent'in özellikle orta alt sınıfa mensup ailelerin yerleştiği Ergazi semtinde yürütülen araştırmaya dayanmaktadır. Kentli orta alt sınıf toplumsal açıdan durağan ve türdeş bir yapı göstermek yerine bir çok farklı toplumsal grubu barındıran, farklılaşmış ve dinamik bir yapı göstermektedir. Bu çalışmada birbirinden farklı toplumsal grupları barındıran kentli orta alt sınıfın iç yapısına ve gruplar arasındaki toplumsal gerilimlere özellikle komşuluk ilişkileri ve aile ilişkileri çerçevesinde bakılmıştır. Bu iki sosyalilişki alanının kurulması ve yeniden üretilmesi sürecinde etkin olarak rol oynayan kadının bu komşuluk çevresindeki rolü de araştırmanın önemli bir boyutunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE LOWER MIDDLE CLASS NEIGHBORHOOD IN THE METROPOLITAN CONTEXT: THE CASE OF BATIKENT (ANKARA) BEŞPINAR- EKİCİ, Fatma Umut M.S., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Sencer Ayata July 2001, 90 Pages In this study, the inner structure and tensions in a lower-middle-class neighborhood in the socially and spatially fragmented city environment of Ankara is examined. This study is based on the research that was conducted between September 1999-March 2000 in a neighborhood of Batikent namely Ergazi where mainly lower middle class residents inhabit in. The urban lower-middle-class is not socially static and homogeneous within itself. It has a heterogeneous and dynamic structure, consisting different social groups. The main objective of this study is to examine the inner social structure and social tensions of this social class by particularly looking at their iiineighborhood community and family networks. In both of these two social spheres, women play a crucial role in the construction and reproduction of these relations; therefore special emphasis and reference to the women have been made during this study.